(VIDEO) JEMENSKO BURE BARUTA: Ubijen bivši predsednik, ulice blokirali tenkovi, a vazdušni napadi ne prestaju
Foto: EPA

SITUACIJA SVE GORA

(VIDEO) JEMENSKO BURE BARUTA: Ubijen bivši predsednik, ulice blokirali tenkovi, a vazdušni napadi ne prestaju

Planeta -

U prestonici Jemena, Sani, pojačavaju se borbe i napadi iz vazduha, a ulice grada su blokirane i na mnogim tačkama nalaze se tenkovi.

Onemogućena je humanitarna dostava osnovnih sredstva za život, poput goriva i čiste vode, rekli su iz UN.

Neke od najžešćih borbi vode se u delu grada s diplomatskim predstavništvima, blizu sedišta UN, a letovi s humanitarnom pomoći za Sanu su obustavljeni. "Stanje koje eskalira preti da obustavi osnovne usluge koje inače jedva funkcionišu, saopšteno je iz Ujedinjenih nacija.

U borbama ubijeno najmanje 125 ljudi U borbama u Sani u poslednjih šest dana ubijeno je najmanje 125, a povređeno 238 ljudi, prema podacima Međunarodnog odbora Crvenog krsta.

foto: EPA

Saudijska vazdušna kampanja koju podržavaju američke i zapadne oružane i obaveštajne snage ubila je stotine civila, ali nije uspela da koaliciji osigura bilo kakve veće proboje u gotovo tri godine dugoj borbi za vraćanje na vlast međunarodno priznatog jemenskog predsednika Abd-Rabua Mansura Hadija.

foto: EPA

Rijad je od 2015. na čelu koalicije sunitskih zemalja koja pomaže jemenskom režimu u njegovoj borbi protiv pobunjenika Hutija koji imaju kontrolu nad Sanom od 2014.

Ubijen bivši predsednik

Hutiji su objavili da je njihov nekadašnji ratni saveznik, a sada neprijatelj, bivši predsednik Ali Abdulah Saleh ubijen u borbama u Sani. Salehove pristalice su šestog dana teške gradske borbe s Hutijima, saveznicima Irana, izgubile teritoriju, a rapidno raste i broj žrtava.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Smeta li NATO saradnja Srbije sa Rusima? Novinar Kurira pitao Stoltenberga ono što drugi nisu smeli!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track