ŠTA SE ČITA PO ZATVORIMA: Hitler im je omiljen, a ove čuvene serijale ne smeju da čitaju!
Foto: Profimedia

TEKSAS

ŠTA SE ČITA PO ZATVORIMA: Hitler im je omiljen, a ove čuvene serijale ne smeju da čitaju!

Planeta -

Na listi knjiga koje zatvorenici ne smeju da čitaju nalaze se serijali „Pesma leda i vatre“ i „Hari Poter“

OSTIN - U zatvorskom sistemu u Teksasu važe naizgled čudna pravila, po kojima je zatvorenicima dopušteno da uživaju u čitanju knjige kao što je „Moja borba“ Adolfa Hitlera, ali ne i u zbirci soneta Vilijama Šekspira ili delima Džordža R. R. Martina „Pesma leda i vatre“.

Osim Hitlera, na listi dopuštenih izdanja se nalaze i dve knjige Dejvida Djuka, bivšeg velikog čarobnjaka Kju kluks klana, ali ne i dela o dečaku čarobnjaku Hariju Poteru, pa čak ni „Boja purpura“ Elis Voker, koja je za ovo delo dobila Pulicerovu nagradu.

Zbunjujuća logika

Iza rešetaka se u Teksasu nalazi ukupno 150.000 zatvorenika. Kako prenosi Dalas moning njuz, na listi zabranjenih knjiga je 10.000 dela, dok je lista dopuštenih naslova mnogo duža - 250.000. List prenosi da je zbunjujuća logika po kojoj su neke knjige zabranjene, a druge dopuštene zatvorenicima.

foto: Profimedia

Teksasko odeljenje za kriminalistiku nadležno je za sastavljanje liste knjiga koje su dopuštene i zabranjene zatvorenicima. Na listi zabranjenih se nalaze sve publikacije koje sadrže informacije o pravljenju eksploziva, oružja i droge, materijala koji upućuju na bekstvo iz zatvora ili proteste, grafičke prikaze nezakonitih seksualnih radnji (silovanje, incest, seks s maloletnicom, nekrofilija ili ropstvo), seksualno eksplicitne slike, uputstvo kako da se počini kriminalno delo, ukoliko je knjiga pogodna za skrivanje droge ili drugih zabranjenih supstanci.

Subjektivni razlozi

- Pravila po kojima su neke knjige zabranjene u zatvorima u Teksasu su često proizvoljna. Razlozi za njihovu zabranu su subjektivni - kaže Nikol Porter, direktorka zastupničke grupe „Sentensing prodžekt“.

Slično mišljenje ima i Teri Bark, izvršni direktor teksaske kancelarije ACLU:

- Nema izgovora za zabranu knjiga. Zatvorenici moraju imati pristup knjigama kao i svi drugi građani - rekao je on.

foto: Printscreen

Kurir / E.K.

Foto: Printscreen, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

DALJE NEĆEŠ MOĆI! Zaboravio šta vozi, pa napravio lom na drumu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track