(VIDEO) KIJEVU PREKIPELO: Sakašvili optužen da je kriminalac!
Foto: AP

PUKLA TIKVA

(VIDEO) KIJEVU PREKIPELO: Sakašvili optužen da je kriminalac!

Planeta -

KIJEV - Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da je bivši predsednik Gruzije i lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga Mihail Sakašvili, koji je danas priveden u Kijevu, optužen za saučesništvo u kriminalnoj grupi.

Sakašvilija će uskoro ispitati istražitelji, navodi se u saopštenju.

Prethodno je Sakašvilijev advokat Pavel Bogomazov rekao da je njegov klijent optužen za pokušaj rušenja ukrajinskih vlasti.

"Sakašvili je optužen za pokušaj rušenja ustavnog sistema", rekao je Bogomazov.

Mihail Sakašvili, bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, uhapšen je u Kijevu na krovu njegove kuće, odakle je pretio da će da skoči i vikao protiv predsednika Ukrajine Petra Porošenka. Policajci su ga odveli svezanog lisicama, a zatim su mu pretresli kuću.

Sakašvili, bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, a sadašnji lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga, uhapšen je dva dana pošto je organizovao miting u centru Kijeva sa kojeg je pozvao Ukrajince da "uklone diktaturu oligarha" i umesto toga uspostave "diktaturu srednje klase". On je organizovao "Maršu za opoziv" Petra Porošenka, na kom se, prema proceni lokalne policije, okupilo oko 2.500 ljudi. Njima se toplo preporučio za novog premijera.

Na Sakašvilijev poziv, demonstranti od 17. oktobra kampuju ispred ukrajinskog parlamenta, tražeći usvajanje zakona o oduzimanju imuniteta poslanicima, uspostavljanju suda protiv korupcije, izmene i dopune izbornog zakona i usvajanje zakona o opozivu predsednika.

Porošenko je 20. oktobra izjavio da je istinski cilj organizatora protesta da destabilizuju situaciju u Ukrajini, a ukrajinski javni tužilac Jurij Lucenko je ranije ukazivao na to da Sakašvili i njegove pristalice pripremaju državni udar i da primaju finansijska sredstva iz inostranstva.

foto: AP

Petar Porošenko i Mihail Sakašvili iz vremena ljubavi

Inače, Sakašvili i Porošenko bili saveznici u jeku rata u Donbasu, na istoku Ukrajine, pa je bivšeg predsednika Gruzije Porošenko u maju 2015. godine postavio za guvernera Odese.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

STOLTENBERG: Ne razgovaramo sa Srbijom o ulasku u NATO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track