(VIDEO) DRUGI DAN HAOSA U KIJEVU: Policija jurila Sakašvilija od šatora do šatora, ovaj poručuje NEĆU SE PREDATI!
Foto: AP

NOVA KRIZA U UKRAJINI

(VIDEO) DRUGI DAN HAOSA U KIJEVU: Policija jurila Sakašvilija od šatora do šatora, ovaj poručuje NEĆU SE PREDATI!

Planeta -

KIJEV - Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili poručio je danas da se neće predati ukrajinskim vlastima mada mu je tužilaštvo dalo ultimatum od 24 sata za predaju.

Vlasti su juče pokušale da privedu Sakašvilija, ali su pristalice razbile policijski kombi u kom je bio i izvukle ga napolje.

Svemu je prethodila drama pošto je Sakašvili, lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga i bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, pretio da će skočiti sa krova kuće u Kijevu. Nešto kasnije je priznao za kanal NewsOne da je tako kupovao vreme dok se njegove pristalice ne okupe u većem broju.

foto: AP

Sakašvili i njegove pristalice od 17. oktobra bukvalno kampuju ispred zgrade parlamenta zahtevajući usvajanje zakona o oduzimanju imuniteta poslanicima, uspostavljanju suda protiv korupcije, izmene i dopune izbornog zakona i smenu ostavku ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

Na desetine pripadnika ukrajinske policije uletelo je rano jutros u jedan od "protestnih šatora" u pokušaju da privedu Sakašvilija. Ovaj je zatim izjavio da je policija pretresla pogrešan šator, nastavljajući tako igru žmurke sa ukrajinskom policijom.

foto: AP

Bivši predsednik Gruzije, koji je u Ukrajinu došao kao Porošenkov saveznik da bi ga sada rušio, rekao je da je tužilaštvo dobrodošlo da ga vidi, ali da nema nameru da se preda.

"Spreman sam da se sastanem sa istražiocima gradu šatora", poručio je.

Trenutno je mirno ispred zgrade parlamenta, ali su primetne jake policijske snage - više stotina pripadnika policije i nacionalne garde raspoređeno je oko zdanja.

Pokušaj pritvaranja Sakašvilija pokrenulo je strahovanja da bi Ukrajina mogla da se nađe pred novom političkom krizom, najvećom od Majdana 2014. godine. Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je juče da je Sakašvili optužen za saučesništvo u kriminalnoj grupi. Pre toga je Sakašvilijev advokat Pavel Bogomazov rekao da je njegov klijent optužen za pokušaj rušenja ukrajinskih vlasti.

Sakašvili je ranije izjavio da je spreman da, ako treba, povede novu ukrajinsku vladu.

"Ukrajini su hitno potrebne nove vlasti, nova vlada. Moramo zajedno da oformimo tu vladu. Spreman sam da to uradim zajedno sa vama, da povedem taj proces sa vama i, ako treba, da dođem na čelo te vlade", rekao je Sakašvili, koji je u nedelju organizovao miting u centru Kijeva.

Porošenko je 20. oktobra izjavio da je istinski cilj organizatora protesta da destabilizuju situaciju u Ukrajini. Uz to, ukrajinski javni tužilac Jurij Lucenko je ranije ukazivao na to da Sakašvili i njegove pristalice pripremaju državni udar i da primaju finansijska sredstva iz inostranstva.

foto: AP

Sakašvili i Porošenko bili su saveznici u vreme početka građanskog rata na istoku Ukrajine i Sakašvili je mnogo pomogao Porošenku da okrene Zapad protiv Rusije, koju su optuživali da je izazvala krizu, a predsednik Ukrajine zauzvrat je postavio Sakašvilija u maju 2015. za guvernera Odese.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track