EVROPSKI I ARAPSKI ZVANIČNICI PROTIV TRAMPA: Ako prizna Jerusalim za prestonicu Izraela, izbiće haos!
Foto: AP

UPOZORENJE

EVROPSKI I ARAPSKI ZVANIČNICI PROTIV TRAMPA: Ako prizna Jerusalim za prestonicu Izraela, izbiće haos!

Planeta -

VAŠINGTON/BRISEL/LONDON - Uoči najavljene odluke američkog predsednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela, mnoge zemlje i svetski zvaničnici izražavaju danas zabrinutost zbog mogućih posledica takvog poteza po region i svet.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je danas da je "ceo svet protiv" Trampovog priznavanja Jerusalima za izraelsku prestonicu i preseljenja američke ambasade u taj grad što bi, upozorio je, bilo "strašna greška". Takav potez ne bi doneo nikakvu stabilnost ni mir, već pre haos i nestabilnost, upozorio je šef turske diplomatije uoči početka sastanka sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom u sedištu NATO-a u Briselu.

Šef britanske diplomatije Boris Džonson rekao je da je zabrinut zbog najavljenog Trampovog saopštenja jer, kako je naveo, Britanija smatra da bi Jerusalim trebalo da bude deo konačnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, rekao je da je namera SAD da presele ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim znak američke "nesposobnosti i neuspeha".

foto: EPA

Ali Hamnei

Sirijska vlada osudila je najavljeno Trampovo priznanje Jerusalima kao "kulminaciju zločina uzurpiranja teritorije Palestine i raseljavanja palestinskog naroda", javlja državna novinska agencija SANA pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova.

U međuvremenu, glavni palestinski predstavnik u Britaniji Manuel Hasasijan rekao je za Bi-Bi-Si radio da će Tramp zapravo "objaviti rat" Bliskom istoku, milijardu i po muslimana i stotinama miliona hrišćana, ako prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

"Ako kaže ono što namerava da kaže, a to je da je Jerusalim prestonica Izraela, to će značiti poljubac smrti za rešenje o dve države", rekao je Hasasijan, dodavši da ni muslimani i hrišćani neće prihvatiti da im svetinje budu u potpunosti pod vlašću Izraela.

Papa Franja je, u obraćanju Palestincima uoči Trampovog najavljenog saopštenja o Jerusalimu, rekao da je "priznavanje prava svih naroda" na svetoj zemlji primarni uslov za dijalog.

Nemačka je, takođe, izrazila zabrinutost da bi na Bliskom istoku moglo da dođe do izbijanja nasilnih sukoba nakon navoda da će predsednik SAD priznati Jerusalim za prestonicu Izraela. Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu je, u savetima za nemačke državljane koji nameravaju da posete Izrael i palestinske teritorije navelo: "Od 6. decembra 2017. moguće su demonstracije u Jerusalimu, na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Ne mogu se isključiti ni nasilni sukobi."

Američki zvaničnici najavili su da će predsednik SAD danas priznati Jerusalim za prestonicu Izraela i Stejt departmentu izdati nalog da počne višegodišnji proces preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u sveti grad. Neimenovani zvaničnici kažu da će priznavanje Jerusalima kao izraelske prestonice biti priznavanje "istorijske i sadašnje realnosti", a ne političko saopštenje.

Oni ukazuju na to da se gotovo sve agencije izraelske vlade i parlament Izraela nalaze u Jerusalimu, a ne u Tel Avivu, gde se pak nalazi ambasada SAD i ambasade drugih zemalja. Preseljenje američke ambasade, koje je Tramp obećao tokom predizborne kampanje i na čijem sprovođenju insistira, neće se realizovati odmah, napomenuli su isti zvaničnici.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kad ti Tramp nadene nadimak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track