BURNO NA BLISKOM ISTOKU: Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela, Hamas poručuje da je otvorio vrata pakla!
Foto: EPA

REAKCIJE ISLAMSKIH ZEMALJA

BURNO NA BLISKOM ISTOKU: Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela, Hamas poručuje da je otvorio vrata pakla!

Planeta -

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da Jerusalim prizna kao prestonicu Izraela izazvala je osudu i žestoke reakcije muslimanskih zemalja širom Bliskog istoka.

Na Trampovu odluku odmah je reagovao Hamas. Trampa su optužili da je svojom odlukom "otvorio vrata pakla".

Tursko ministarstvo spoljnih poslova danas je osudilo odluku SAD da priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, nazivajući je "neodgovornom" i pozvao Vašington da preispita taj potez.

Egipat odbacuje odluku SAD o premeštanju ambasade u Jerusalim, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Egipta i dodaje da Trampovo priznanje Jerusalima kao izralske prestonice ne menja pravni status grada.

foto: AP

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da Iran "ozbiljno osuđuje" odluku SAD koja, kako se navodi, krši međunarodne rezolucije.

Saudijska Arabija izrazila je takođe protivljenje Trampovom potezu navodeći da on "provocira osećanja muslimana širom sveta".

Katar je takođe ocenio da odluka o premeštanju američke ambasade u Jerusalim predstvlja "opasnu eskalaciju i smrtnu kaznu za sve koji žele mir".

Jordanski kralj Abdulah II izrazio je zabrinutost u telefonskom razgovoru sa Trampom kome je rekao da ignorisanje prava Palestinaca, muslimana i hrišćana u Jerusalimu može samo da izazove širenje ekstremizma.

Liban takođe upozorava da Trampova odluka preti mirovnom procesu i stabilnosti u regionu.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Bakir Izetbegović ponovo provocira!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track