(VIDEO) SVI GAFOVI MIHAILA SAKAŠVILIJA: Oduzeli mu državljanstvo, gađali ga flašom, žvakao kravatu, švalerisao se i skakao s krova - i uveren je da će pobediti!
Foto: Printscreen YouTube, Printscreen, EPA

BEŽI OD ŠATORA DO ŠATORA

(VIDEO) SVI GAFOVI MIHAILA SAKAŠVILIJA: Oduzeli mu državljanstvo, gađali ga flašom, žvakao kravatu, švalerisao se i skakao s krova - i uveren je da će pobediti!

Planeta -

Mihail Sakašvili, političar koji je već više od dve decenije aktivan u rodnoj Gruziji, a zatim i u Ukrajini, ali danas nije ničiji državljanin jer ga nijedna zemlja neće.

"Sa tačke gledišta Zapada, situacija izgleda čudno - bivši šef jedne države odlazi u drugu državu i pokušava da je promeni. Stranac pokušava da spase državu. Zapad takođe razume da je Ukrajini potreban snažan lider, svi to znamo", kaže Mihail Sakašvili, čovek koji je digao na noge Kijev i već dva dana beži po šatorima od policije, koja želi da ga uhapsi po nalogu državnog javnog tužioca.

Sakašvili je relativno mlad političar, a uskoro mu ide rođendan. Rođen je 21. decembra 1967. u Tbilisiju, prestonici Gruzije. Zlobnici vole da napomenu da jeste rođen u znaku Strelca po zapadnom horoskopu, ali je Koza po kineskom. Inače, rođen je u porodici intelektualaca i dobio je odlično obrazovanje, bio je izuzetan učenik, sportista, aktivista u školi, govori francusKi i engleski, a završio je studije međunarodnog prava.

foto: Printscreen YouTube Россия 24

Živeo je u SAD i tamo magistrirao, a pravi politički uspon počinje 2015, kad se vraća u zemlju. Izabran je za poslanika Saveza građana Gruzije, koji je podržavao predsednika zemlje Eduarda Ševarnadzea, ali okreće mu leđa na jesen 2001. i optužuje ga za korupciju, pa diže demonstracije u parlamentu. Krajem novembra 2003. na parlamentarnim izborima dolazi do smene vlasti - Sakašvili, Žvanija i Nino Burdžanadze osvajaju vlast, a Ševarnadze odlazi.

Sakašvili postaje predsednik Gruzije, Žvanija premijer. Na novim izborima, 4. januara 2004, za Sakašvilija glasa čak 96,27 odsto građana. Zurab Žvanija je ubijen početkom marta 2005, a Sakašvili je bio osumnjičen za umeštanost u taj zločin. Ipak, vešto je izbegavao istragu.

Nezadovoljstvo izbija 2007, a predsednik naređuje da se demonstracije razbiju silom. Tada je 508 ljudi završilo u bolnici, a zatvorena je i neposlušna televizija Imedi.

Sakašvili 2008. podnosi ostavku - i opet pobeđuje na izborima. Tako je zaratio sa secesionističkim regionima Južnom Osetijom i Abhazijom da su se potonji jednostrano otcepili od Gruzije i neće više ni da čuju za nju. Jednog dana im je obećao mirovno rešenje krize, da bi ih sutradan strahovito izbombardovao - i za bombardovanje optuživao Rusiju, čiji su mirovnjaci bili raspoređeni duž secesionističkih oblasti. Nekoliko ruskih vojnika je tad poginulo i Moskva to nikad neće zaboraviti.

A Sakašvilija su kamere uhvatile kako u strahu beži po Tbilisiju i hvata zaklon "od ruskih aviona".

Situacia je bila tako strašna da je i sam Sakašvili bio na ivici nervnog sloma. Tokom invervjua za BBC je toliko izgubio kontrolu nad sobom da je počeo da žvaće svoju kravatu.

Takvo predsednikovanje nije moglo da opstane, 2012. njegova stranka je izgubila na izborima, a on sledeće godine više nije bio predsednik. Godinu dana kasnije, 28. jula 2014. državno tužilaštvo optužilo ga je za preteranu i neovlašćenu upotrebu sile u razbijanju protesta 2007, a pet dana kasnije sud u Tbilisiju ga hapsi u odsustvu. Međutim, Sakašvili je na vreme pobegao u SAD.

I ranije je važio za američkog čoveka, a to mišljenje se uvrežilo kad se digao iz političke kome i pojavio se u Kijevu za vreme Majdana. Vatreno je govorio protiv Rusije i brzo se umilio oligarhu Petru Porošenku, koji je u maju 2014. izabran za predsednika Ukrajine. Njih dvojica su drugari iz mladosti, zajedno su studirali na Univerzitetu "Ševčenko" u Kijevu, a postali su nerazdvojan tandem: Porošenko mu je dao ukrajinsko državljanstvo i postavio ga 2015. za guvernera Odeške oblasti. Domovina mu je odmah oduzela gruzijsko državljanstvo, jer po gruzijskom zakonu čovek može da ima samo jedno.

Tbilisi je tada upozorio Porošenka da nikako ne uzima Sakašvilija za savetnika, ali nije vredeo. A Gruzijac je i u Ukrajini brzo stvarao neprijatelje. Sredinom decembra 2015. na sednici saveta za reforme, ministar policije Arsen Avakov gađao ga je flašom vode. Avakov ga je lepo pitao da li je na bilo koji način povezan s jednim biznismenom, a Sakašvili je poludeo.

"Niko nema pravo da razgovara sa Mihailom Sakašvilijem na ovaj način. Vi ste korumpirani ministar, a ja sam častan čovek," rekao je guverner Odese, kako je kasnije ispričao Avakov. I voda je poletela. Evo kako je to izgledalo:

Ali i Porošenku je zabio nož u leđa 2016, kad se odjednom okrenuo protiv njega i optužio ga za korupciju. Sakašvili je nakratko otišao iz Ukrajine, a Porošenko je probao da ga se otrese tako što mu je oduzeo ukrajinsko državljanstvo zato što se protiv njega vodi krivični postupak u Gruziji. Međutim, Sakašvili se nedavno vratio u Ukrajinu, a za portal Kurir je ekskluzivno izjavio da nije tačno da je ušao u zemlju bez dokumenata, kako mu pripisuju, nego da niko nije hteo da mu pogleda uredna dokumenta.

Sakašvili je oženjen Holanđankom Sandrom, humanitarkom, i ima s njom dva sina, ali mnogo se govorilo i o njegovom raspusnom životu i vezama s gruzijskim pevačicama, starletama, maserkama...

Seriju skandala nastavio je u utorak, kad se popeo na krov bežeći od policije. Sakašvili je digao ukrajinsku opoziciju, čiji pripadnici od 17. oktobra kampuju pred zgradom parlamenta, i traži, između ostalog, ukidanje imuniteta poslanicima i Porošenkov opoziv. Danas se krije među šatorima da ga policija ne uhvati i poručuje da će pobediti.

Kurir.rs/EPA

Foto: Printscreen YouTube/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track