TRAMP PALESTINCIMA: Kad nećete Pensa, nek Abas dođe u Belu kuću
Foto: EPA/Mohammed Saber

POZIV IZ VAŠINGTONA

TRAMP PALESTINCIMA: Kad nećete Pensa, nek Abas dođe u Belu kuću

Planeta -

VAŠINGTON - Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da poseti Belu kuću.

Poziv je upućen u vreme kada su politička reagovanja na odluku SAD da se prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela bacila senku na predstojeću posetu regionu američkog potpredsendnika Majka Pensa.

Bela kuća je potvrdila izveštaje da je Tramp pozvao Abasa da se sastanu u Vašingtonu za nekoliko nedelja, kada palestinski predsednik bude u tom gradu zbog zdravstvenih intervencija. Američki predsednik je palestinskog lidera lično pozvao, kad mu je telefonirao da ga obavesti o svojoj odluci o Jerusalimu. Tačan datum sastanka nije utvrđen, ali je navedeno da je Tramp izrazio želju da diskutuje o mirovnom planu administracije s Abasom.

foto: EPA/MOHAMMED SABER

U međuvremenu je visoki zvaničnik Abasovog Fataha izjavio da Pens nije dobrodošao na palestinskim teritorijama.

foto: EPA/ALAA BADARNEH

"U ime Fataha kažem da nećemo pozdraviti Trampovog zamenika na palestinskim teritorijama. On je tražio da se sastane (s Abasom) 19. decembra u Vitlejemu i takvog sastanka neće biti", rekao je Džibril Radžub, a Abasovi savetnici nisu za sada ništa komentarisali.

foto: EPA/ALAA BADARNEH

Magazin Politiko medjutim javlja, pozivajući se na neimenovog zvaničnika Bele kuće, da Pens i dalje namerava da se sastane s Abasom i palestinskim liderima i da će svaka odluka da se povuče sa sastanka biti kontraproduktivna.

foto: EPA/ALAA BADARNEH

Trampova odluka da prizna sporni Jeruaslim kao glavni grad Izraela i da preseli ambasadu SAD u taj grad izazvala je gnev muslimana širom regiona.

foto: EPA/MOHAMMED SABER

Palestinski teroristički pokret Hamas pozvao je na novu intifadu, ustanak protiv izraelske okupacije, a protesti su izbili odmah nakon Trampovog saopštenja o priznanju u sredu uveče i nastavljeni juče na palestinskim teritorijama.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA/Mohammed Saber

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track