LIDERI MUSLIMANSKIH ZEMALJA SE OKUPILI NA SAMITU: Proglašavamo istočni Jerusalim palestinskim!
Foto: AP

BLISKI ISTOK KAO TEMPIRANA BOMBA

LIDERI MUSLIMANSKIH ZEMALJA SE OKUPILI NA SAMITU: Proglašavamo istočni Jerusalim palestinskim!

Planeta -

Lideri muslimanskih zemalja su danas na samitu u Istanbulu apelovali na svet da prizna istočni Jerusalim kao glavni grad Palestinske uprave u odgovoru na odluku SAD da priznaju taj grad kao prestonicu Izraela.

"Proglašavamo istočni Jerusalim glavnim gradom Palestinaca i pozivamo druge zemlje da priznaju državu Palestinu i okupirani istočni Jerusalim kao njen glavni grad", naveli su muslimanski lideri.

Oni su, takođe, upozorili da odluka američkog predsednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao samo izraelskog podstiče "ekstremizam i terorizam".

Trampova odluka je "namerna sabotaža svih napora da se postigne mir i ona hrani ekstremizam i terorizam i preti globalnom miru i bezbednosti", navedeno je u saopštenju.

Okupljeni na samitu organizacije koja broji 57 zemalja na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, glasnog kritičara Trampove odluke, ocenili su da je ona neodgovorna i proglasili je ništavnom.

foto: AP

"Oštro odbacujemo i osuđujemo neodgovornu, nelegalnu i jednostranu odluku predsednika Sjedinjenih Država o priznanju Jerusalima takozvanog glavnog grada Izraela i smatramo tu odluku ništavnom" zaključuje se u saopštenju.

Hitno sazvanom samitu odazvali su se između ostalih predsednik Irana, Libana, Jemena, jordanski kralj, kuvajtski i katarski emir, predsednik Indonezije, Azerbejdžana, pakistanski i avganistanski premijer i palestinski lider.

foto: AP

Tramp je 6. decembra priznao Jerusalim kao prestonicu Izraela, iako Palestinci nameravaju da u njegovom istočnom delu, koji je jevrejska država okupirala u ratu 1967. godine i kasnije anektirala, proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

Ta odluka izazvala je skoro jednoglasnu osudu u svetu i demonstracije na Bliskom istoku i šire u drugim muslimanskim zemljama.

Aneksiju istočnog Jerusalima međunarodna zajednica nikada nije priznala, a sada strahuje od mogućeg novog krvoprolića zbog statusa Jerusalima, jednog od najvećih spornih pitanja između dva naroda.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Pijani vozači na trežnjenju! Evo koliko njih je za samo dva dana zadržano u policiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track