DOMINACIJA: Dizni kupuje Foks za 52,4 milijarde dolara
Foto: EPA, Foto: EPA

Revolucija u industriji zabave

DOMINACIJA: Dizni kupuje Foks za 52,4 milijarde dolara

Planeta -

Spajanje dva američka giganta drastično će promeniti filmove, serije, sportske prenose, ali i striming servise

NJUJORK - Kompanija „Volt Dizni“ kupiće većinski udeo u američkoj medijskoj kući „Tventi first senčeri foks“, u vlasništvu magnata Ruperta Mardoka, za 52,4 milijarde dolara u akcijama.

Ova neverovatna kupovina, javljaju američki mediji, drastično će uticati na industriju zabave, jer „Dizni“ preuzima filmove, serije, sportske prenose, ali i striming servis Hulu.

- Ovo će nam omogućiti da „venčamo“ sjajan sadržaj „Foksa“ sa sjajnim sadržajem „Diznija“. To nam daje mnogo veći međunarodni uticaj i omogućuje nam da najnovijom tehnologijom dođemo do što veće publike na mnogo primamljiviji način - rekao je Robert Iger, generalni direktor „Diznija“.

On je zahvalio i Rupertu Mardoku što mu je „poverio budućnost kompanije koju je stvarao celog života“.

- Verujemo da će kombinacija sa „Diznijem“ akcionarima dati još veću vrednost. Ovo će biti jedna od najvećih kompanija na svetu - rekao je Mardok.

Pre akvizicije, „Foks“ će oformiti novu kompaniju u koju će izdvojiti poslovanje mreže Foks Broudkasting, kao i informativne i sportske kanale.

Vlasnici akcija 21st Century Foxa dobiće po 0,2745 akcija Diznija za svaku akciju Foksa koju poseduju.

Dogovor podrazumeva da će Mardok i dalje upravljati Foks njuz (Fox News) kanalom, FS1 sportskim kanalom i Foksovom kablovskom mrežom u SAD.

Foks namerava i da uskoro privede kraju preuzimanje 61 odsto udela u britanskom Skaju, koje trenutno ne poseduje, a koji će nakon akvizicije takođe završiti u Diznijevim rukama.

foto: Profimedia

Činjenica da su Rupert Merdok i njegovi sinovi bili spremi da prodaju veći deo svog poslovanja koji su gradili godinama primljeno je kao šok u industriji zabave, navodi agencija AP.

Grupa Dizni na ovaj način namerava da se bolje nosi sa konkurencijom od tehnoloških kompanija u biznisu zabave kao što je firma Netfliks (Netflix).

Kako navodi AP dolazi do velikih promena u poslovima zabave. Televizija više nema monopol na zabavu u domu. Postoji Netfliks koji planira da potroši do osam milijardi dolara za programe iduće godine, zatim Amazon gradi svoju biblioteku i dao je veliki novac za televizijska prava za Gospodara prstenova. Fejsbuk, Gugl i Epl takodje investiraju u video.

ŠTA SE MENJA

Superheroji

„Dizni“ je vlasnik „Marvela“, ali je „Foks“ vlasnik prava na ekranizacije serijala Iks men, Vulverin, Dedpul i Fantastična četvorka

Postoji strah da će „Foksovi“ superherojski filmovi namenjeni odraslima biti pretvoreni u porodične filmove

„Foks“ je vlasnik televizijskih prava na Betmena, najpopularnijeg junaka kuće DC, u vlasništvu „Vorner brosa“, rivala „Marvela“ i „Diznija“

„Ratovi zvezda“

Iako „Dizni“ snima nove filmove serijala „Ratovi zvezda“, „Foks“ je vlasnik prvih šest filmova, pa će na tržištu moći da se pojavi boks-set

Serije i filmovi

Osim svih „Marvelovih“ junaka, „Dizni“ kupuje prava na „Avatar“, „Predator“, „Tuđin“ (Osmi putnik)...

„Dizni“ preuzima serije „Simpsonovi“, „Moderna porodica“, „Porodični čovek“, „Amerikanci“...

Sport

„Dizni“ je vlasnik ESPN, a preuzima prava na bejzbol, NBA i hokej, ali će američki fudbal ostati na kanalima koji nisu na prodaju

E.K.

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track