(VIDEO) ŠOKANTNI DETALJI O NESTALOJ ARGENTINSKOJ PODMORNICI: 44 člana posade izginulo jer je neko uzeo mito! Admiral mornarice dobio otkaz!
Foto: EPA, Youtube

korupcija

(VIDEO) ŠOKANTNI DETALJI O NESTALOJ ARGENTINSKOJ PODMORNICI: 44 člana posade izginulo jer je neko uzeo mito! Admiral mornarice dobio otkaz!

Planeta -

Admiral argentinske mornarice dobio je otkaz mesec dana posle nestanka podmornice sa 44 člana posade u južnom Atlantiku.

Lokalne novine La Nacion objavile su, pozivajući se na anonimne izvore, da je ministar obrane otpustio mornaričkog admirala Marčela Eduarda Hipolita Srura.

Argentinska podmornica koja je nestala 15. novembra nije pronađena, a veruje se da je eksplodirala i da su poginuli svi članovi posade.

Prilikom poslednjeg kontakta posada podmornice prijavila je da prodire voda, a međunarodni stručnjaci veruju da je potopljena zbog implozije unutar same podmornice.

Potraga za podmornicom službeno je obustavljena krajem novembra.

Argentinski istražioci pokrenuli su istragu protiv dve nemačke kompanije koje su radile na remontu podmornice "San Huan".

"Postoji sumnja da su prilikom remonta podmornice 2011. dve nemačke firme odgovorne za obnovu akumulatora dale mito, a iz dokumentacije o remontu ne vidi se šta je konkretno od poslova urađeno na podmornici“, prenose nemački mediji pozivajući se na argentinske istražioce.

Sumnja se da je podmornica nemačke proizvodnje potonula posle eksplozije jednog od akumulatora za koji su bile odgovorne kompanije Feroštal iz Esena i Enersajs-Hoker iz Hagena.

Istraga zbog korupcije prilikom ugradnje oko 5 miliona evra vrednih akumulatora već je pokrenuta 2010. ali je kako je rekao argentinski ministar odbrane Oskar Akuad, "gurnuta pod tepih".

"Postoje izjava osoba koje su bile uključene u radove, da akumulatori ne odgovaraju potrebnim standardima“, rekao je Akuad.

Podmornicu razreda S42 je izgradila nemačka kompanija Tisen i 1983. isporučila argentinskoj mornarici.

Kurir.rs/24sata.hr

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: HULIGAN IZ HRVATSKE PROPEVAO! Evo ko ga je angažovao za derbi i koliki novac je dobio!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja