(VIDEO) VELIKA SILA NESPREMNA ZA PODVODNI RAT: Nekada su bili strah i trepet, a onda je došla kriza
Foto: Youtube screenshot/mis of orion

nema delova

(VIDEO) VELIKA SILA NESPREMNA ZA PODVODNI RAT: Nekada su bili strah i trepet, a onda je došla kriza

Planeta -

Nemačka se svojevremeno hvalila svojim hipermodernim podmornicama klase 212A s pogonom na hidrogenske ćelije, koje su mogle da ostanu pod vodom duže od dve nedelje pre nego što izađu na površinu.

One su na taj način imale prednost u odnosu na većinu dizel podmornica koje pod vodom mogu da ostanu samo nekoliko dana.

Svaka podmornica ovog tipa koštala je nemački budžet oko 400 miliona dolara, preneo je ARD. Ipak, vojska je nedavno priznala da je svih šest hvaljenih plovila trenutno van upotrebe.

Poslednju podmornicu izgubili su u oktobru, kada je došlo do njenog sudara sa stenom tokom manevara kod norveške obale. Oštećenje je bilo toliko veliko da je podmornicu u nemačku luku Kil morao da odvuče brod "Helmsand". Ostatak flote je već tada bio van upotrebe.

Dve podmornice Tipa 212A su u procesu unapred zakazanog remonta i biće vraćene u upotrebu tek u drugoj polovini 2018. Preostale dve su takođe pretrpele oštećenja i hitno su im potrebne popravke, a rok za njihov povratak u vodu nije ni saopštavan. Šesto plovilo je kupljeno u oktobru i postaće operativno tek kada prođu potrebna ispitivanja, što se neće desiti pre maja 2018.

"Ovo je katastrofa za mornaricu. Prvi put u našoj istoriji nijedna podmornica nije operativna mesecima", rekao je za ARD komesar za odbranu nemačkog

Parlamenta Hans-Peter Bartels.

On je za ovakav razvoj situacije optužio hroničan nedostatak delova, kao i smanjenje vojnog budžeta. Prema njegovim rečima, nemačke vlasti su posle završetka Hladnog rata prestale sa snabdevanjem rezervnih delova zbog visoke cene održavanja i opredelile se za kupovinu novih čim se za to ukaže potreba.

Ipak, komesar kaže da je došlo do promene i da će vlada ponovo kupovati delove.

Kurir.rs/Vesti-online

Foto: Youtube screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! MUŽ PUCAO U ŽENU NA SRED ULICE! Još jedno porodično nasilje?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track