EU "NUKLEARNIM ORUŽJEM" NA POLJSKU: Unija pokrenula najekstremnije mere protiv svoje članice! Ova kap je prelila čašu!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

ATOMSKA OPCIJA

EU "NUKLEARNIM ORUŽJEM" NA POLJSKU: Unija pokrenula najekstremnije mere protiv svoje članice! Ova kap je prelila čašu!

Planeta -

VARŠAVA - Evropska komisija pokrenula je danas kaznenu proceduru protiv Poljske na osnovu Člana 7. Osnovnog sporazuma Evropske unije, tražeći prvi put u istoriji Unije da se zemlje EU izjasne da li u Poljskoj postoji povećani rizik kršenja osnovnih vrednosti EU.

Kazna može da bude gubitak prava glasa u EU i zamrzavanje milijardi evra iz evropskih fondova.

Zvaničnu odluku saopštava danas na konferenciji za novinare potpredsednik EK Frans Timermans koji je na zasedanju Evropske komisije kazao da nema razlike između pristupa prethodne premijerke Poljske Beate Šidlo i novog premijera Mateuša Moravjeckog.

Šef EK Žan Klod Junker je do poslednjeg trenutka oklevao da pristupi tom koraku, nezabeležnom u istoriji EU, u nadi da bi novi poljski premijer mogao da bude otvoreniji za dijalog. Sinoć je izjavio da Evropska komisija sigurno danas neće "srušiti sve mostove" prema Poljskoj.

Kao "poslednja kap koja je prelila čašu" EU u dijalogu sa konzervativnom evroskeptičnom vladom stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog pokazala se kontroverzna reforma pravosuđa. Ona po oceni Evropske komisije ugrožava nezavisnost poljskih sudova, dovodi ih pod političku kontrolu, pa je samim tim i rizik za pravosuđe cele EU.

Evropska komisija je danas takođe odlučila da Poljsku tuži Sudu pravde EU zbog novog zakona o opštim sudovima, i izdala je i već četvrtu preporuku povodom Zakona o Vrhovnom sudu i Drzavnom sudijskom savetu koji su prošli kroz poljski parlament i čekaju na potpis predsednika Andžeja Dude da bi stupili na snagu.

Evropska komisija, Savet Evrope i njegova nezavisna ekspertska Venecijanska komisija, SAD i međunarodne institucije označile su taj propis kao podrivanje nezavisnosti pravosuđa u Poljskoj.

Današnja odluka Evropska komisija da pokrene procduru po Članu 7. evropskog sporazuma, koji se često naziva "nuklearnim oružjem" protiv članica koje ne poštuju pravnu državu i osnovne evropske vrednosti, znači da će se članice EU izjasniti - i to većinom od 22 zemlje, da li u Poljskoj već postoji povećan rizik kršenja evropskih vrednosti.

Tek za eventualno sledeći korak, za glasanje o sankcijama, nužno je da odluka bude doneta jednoglasno, konsenzusom.

Portparolka Vlade Poljske Joana Kopćinjska kazala je danas da "Evropska komisija ima pravo da preduzme takve korake na svoju odgovornost, ali oni nisu potrebni. Ali, sankcija neće ni biti. Za njih nema osnova, a nije Madjarska jedina koja će glasati protiv sankcija. Bilo bi dobro da ne politiziramo te stvari. Mozda Evropska komisija želi da širepodeli svoju odgovornost, sa Savetom EU i Evropskim parlamentom".

Poljski ministar pravde Zbignjev Žobro izjavio je na vest poljske agencije PAP da je "pokrenuta atomska opcija protiv Poljske", ali da je on "miran jer u Poljskoj funkcioniše pravna država".

Kurir.rs/ Beta

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! EVO ZBOG ČEGA ĆE SE PUTIN UKLJUČITI U PREGOVORE BEOGRADA I PRIŠTINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track