Orban ruši Evropu da odbrani Poljsku
Foto: EPA

Mađarski premijer zapretio Briselu

Orban ruši Evropu da odbrani Poljsku

Planeta -

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je juče da njegova zemlja smatra da je snažna Poljska ključan deo centralnoevropske grupe unutar Evropske unije i da će blokirati svaku akciju kojom bi se suspendovalo poljsko pravo glasanja u Uniji.

Orban je rekao da je Poljska, koja se našla na udaru kritika Brisela zbog reforme pravosudnog sistema, „nepravedno kritikovana“.

Nuklearna opcija

Mađarska, poručio je, neće podržati pokretanje člana 7 Lisabonskog sporazuma.

"Moramo jasno staviti do znanja EU da je besmisleno čak i pokretati proceduru protiv Poljske jer nema šanse da se to sprovede pošto će Mađarska biti tamo i formirati nepremostivu barikadu", istakao je Orban.

Evropska komisija aktivirala je član 7 Lisabonskog sporazuma i time pokrenula proceduru protiv Poljske zbog, kako navode, sporne reforme pravosudnog sistema te zemlje, a ta mera mogla bi da dovede do sankcija bez presedana, pri čemu Brisel nastoji da zadrži tu svoju članicu na demokratskom putu. Ponekad nazivan „nuklearnom opcijom“, član 7 nikada do sada nije bio pokrenut ni protiv jedne zemlje članice EU.

Samo neprijatnost

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski ocenio je juče da je aktiviranje člana 7 Lisabonskog sporazuma „samo neprijatnost“.

"Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans nije bio u stanju da natera Poljsku da odustane od reforme pravosuđa, pa je problem preneo na zemlje članice i Evropski parlament. Odluka o aktiviranju člana 7 jeste izvesna neprijatnost. Očigledno da će koštati mnogo napora, rada i vremena, ali mi ćemo se snaći", rekao je Vaščikovski u intervjuu državnom Poljskom radiju.

Kurir /E.K.

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track