STRMOGLAVI PAD BITKOINA UZNEMIRIO SVET: Ovo je 6 mogućih objašnjenja za fenomen o kom svi pričaju!
Foto: EPA, Foto: EPA

KRIPTIVALUTA DRASTIČNO OSLABILA

STRMOGLAVI PAD BITKOINA UZNEMIRIO SVET: Ovo je 6 mogućih objašnjenja za fenomen o kom svi pričaju!

Planeta -

Sve do juče činilo se da je kriptovalutama, predvođenim Bitkoinom, samo nebo granica. Gotovo svake nedelje obarale su nove rekorde - ustvari, u poslednja četiri dana svih 20 najvećih kriptovaluta ostvarilo je svoj apsolutni rekord.

Međutim, juče je strmi pad Bitkoina na samo 11,5 hiljada dolara, principom snežne kugle doveo do pada svih većih kriptovaluta. Ukupno tržište kriptovaluta tako je palo s 617 milijardi dolara na 478 milijardi. Bitkoin je pak još u nedelju vredeo vrtoglavih 20 hiljada dolara. Stoga se mnogi pitaju šta je dovelo do takvog masovnog pada, a Forbs iznosi šest mogućih objašnjenja.

1. Vreme je za trošenje

Možda zvuči pomalo neozbiljno kao objašnjenje, ali ovo je ipak vreme božićnih i novogodišnjih blagdana, poznato kao nepovoljno za štednju i ulaganje. Dobar deo učesnika na tržištu kriptovaluta su finansijski spekulanti, a kraj godine je uobičajeno vreme kada ova vrsta investitora odluči da unovči svoju zaradu, odnosno da proda kupljeno.

2. Prezasićenost altoinima

Posle početnog uzleta Bitkoina, glavni dobitak vrednosti na tržištu kriptovaluta ovog meseca bio je u altkoinima kao što su Kardano, Kutum, Ripl, Tron i Verdž. Ove su se kriptovalute pokazale privlačnom opcijom za investitore koji su želeli da se odmaknu od Bitkoina, ali to je možda rezultiralo destabilizacijom tržišta Bitkoinom - koja je opet dovela do destabilizacije ostatka tržišta.

3. Konfuzija s Bitkoin kešom na Koinbejzu

Koinbejz, najveća svetska menjačnica kriptovaluta, objavila je u utorak da će uvesti novu varijantu Bitkoina, Bitkoin keš, na svoju platformu, ali je trgovanje odmah zaustavljeno zbog sumnje da su zaposleni imali privilegovane informacije. Iako je trgovanje sledećeg dana nastavljeno, zbrka i nestabilnost ove kriptovalute možda su odvratili deo kupaca.

4. Manipulacija tržištem

Moguće je i da se radi o zlonamernoj manipulaciji: kako je Blumberg nedavno izvestio, grupa od nekih 1000 investitora poseduje 40 procenata svih Bitkoina. To znači da, ako barem deo ovih investitora, poznatih kao “kitovi”, radi zajedno, oni mogu manipulisati tržištem po želji - na primer da stvore privid masovne kupovine kako bi veštački naduvali vrednost Bitkoina, pre nego što sami masovno prodaju svoje.

5. Hakovanje i regulacija

Jubit, popularna južnokorejska menjačnica, zatvorena je 20. novembra pošto je navodno hakovala Severna Koreja i ukrala joj 17 odsto ukupne imovine. U SAD je Komisija za berzu i vrednosne papire suspendovala trgovanje u "Kripto Kompani" zbog sumnje na manipulaciju berzom. I to je možda prestrašilo potencijalne i postojeće investitore.

6. Balon je bio stvaran i kripto-zima dolazi

Moguće je da je sve navedeno dovelo do pucanja “balona” na koji mnogi upozoravaju mesecima. Ipak, argument protiv teorije o “kripto-zimi” je taj da je ovakvu nestabilnost Bitkoin imao i tokom čitave godine, kao i ranije.

Dosad smo već naučili da se Bitkoin uvek oporavi i da potražnja za decentralizovnom valutom neće proći tek tako.

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) DILOVANJE DROGE UŽIVO U VESTIMA?! Da li je moguće da se američkoj televiziji desio žešći peh?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track