(VIDEO) OTKRIVENE NOVE MRAČNE TAJNE SVEMIRA: U centru naše galaksije leži crna rupa 4 miliona puta veća od Sunca, a pored nje je nešto JOŠ OPASNIJE!
Foto: Printscreen Youtube/Anton Petrov

kosmička čudovišta

(VIDEO) OTKRIVENE NOVE MRAČNE TAJNE SVEMIRA: U centru naše galaksije leži crna rupa 4 miliona puta veća od Sunca, a pored nje je nešto JOŠ OPASNIJE!

Planeta -

Ogromna struktura dužine 2,3 svetlosne godine u blizini supermasivne crne rupe zvane Strelac A zbunjuje astronome.

Ispostavlja se da u centru naše galaksije, na oko 26.000 svetlosnih godina od Zemlje, leži supermasivna crna rupa nazvana Strelac A, koja je četiri miliona puta masivnija od Sunca.

Ovo kosmičko čudovište nije jedino koje vreba u tom delu svemira.

Astronomi su otkrili još jednu gigantsku strukturu koja se nalazi u neposrednoj blizini, koja se prostire na zapanjujućih 2,3 svetlosne godine.

Iako astronomi apsolutno nemaju pojma šta je to, uspeli su da naprave prilično dobru sliku ove "strukture".

Tokom 2016. godine, Farhad Jusef-Zadeh sa Severozapadnog univerziteta, prijavio je otkriće neobičnog "filamenta" blizu centra Mlečnog puta.

Sada, godinu dana kasnije, drugi tim astronoma je iskoristio najsavremeniju tehniku kako bi proizveli najkvalitetniju sliku ove misteriozne strukture.

“Sa našom poboljšanom slikom, sada možemo pratiti ovaj filament mnogo bliže centralnoj crnoj rupi Galaksije, i sada je dovoljno blizu da nam ukaže na to da mora da potiče odatle“, rekao je Mark Moris sa Univerzita Kalifornije u Los Anđelesu, koji je vodio ovu studiju.

"Međutim, još uvek imamo da obavimo dosta posla kako bismo saznali koja je prava priroda ovog filamenta", dodao je on.

Uprkos činjenici da astronomi nisu sigurni šta je to, postoje tri glavne teorije.

Prva je da je masivna struktura proizvod izazvan česticama velikih brzina koje su izbačene iz supermasivne crne rupe.

Crna rupa može proizvesti vertikalno rotirajuće magnetno polje koje se približava ili čak namotava u horizontu događaja, što je tačka bez povratka za bilo koju materiju koja se približi.

U okviru ove strukture, čestice bi se ubrzale i proizvodile radio emisije, dok bi se vrtele oko linija magnetnog polja i dalje od crne rupe.

Druga mogućnost je da je čudni filament kosmički lanac od teoretski još uvek nedetektovanih objekata, koji su su dugački i izuzetno tanki, sa transportnom masom i električnom strujom. Strava, zar ne?

Ranije su naučnici predvideli da bi kosmičke strune, ako bi postojale, migrirale u centar galaksija.

Ako se struna pomeri dovoljno blizu crnoj rupi, mogla bi biti uhvaćena kada bi deo niza prešao horizont događaja.

Treća teorija je da su položaj i pravac filamenta koji je usklađen sa crnom rupom samo slučajna preklapanja, i da ne postoji stvarna povezanost između njih. U suštini, da tu nema ništa.

To bi značilo da je ova struktura slična desetinama drugih poznatih filamenta, koji su dalje od centra galaksije.

Međutim, takva slučajnost je malo verovatna, kažu astronomi.

"Deo uzbuđenja u nauci je nailaženje na misterije koje nije lako objasniti", rekao je koautor Jun-Hui Zao sa “Harvard-Smitsonian” centra za astrofiziku u Kembridžu.

"Iako još uvek nemamo odgovor, put do njegovog pronalaženja je fascinantan. Ovaj rezultat je motivisanje astronoma da izgrade sledeću generaciju radio teleskopa sa najsavremenijom tehnologijom", dodao je on.

Kurir.rs/Astronomynow.com

Foto: Printscreen Youtube/Anton Petrov

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Spektakularna šetnja svemirom! Astronaut NASA ledbi, a Zemlja mu kao na dlanu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track