(VIDEO) ON JE GENIJE KOJI BILO ČIME OČAS POSLA OVLADA: Jedna stvar mu samo nikako nije išla, a onda je izazvao šahovskog šampiona!
Foto: Facebook/Max Deutsch

PRAVI POTEz

(VIDEO) ON JE GENIJE KOJI BILO ČIME OČAS POSLA OVLADA: Jedna stvar mu samo nikako nije išla, a onda je izazvao šahovskog šampiona!

Planeta -

Maks Dojč prošao je mesec dana obuke pre nego što je otputovao preko okeana, seo u hotelsku sobu u dogovoreno vreme i čekao dolazak najvećeg svetskog šahiste.

Maks nije dobar u šahu. On je 24-godišnji preduzetnik koji živi u San Francisku i povremeno praktikuje sport zabave radi. On je prototip amatera, a sada se pripremao za meč protiv kralja šaha. I verovao je da može da pobedi.

Neverovatan niz događaja koji ga je doveo do ovog trenutka počeo je prošle godine, kad je Maks izazvao samog sebe da obavlja niz mesečnih zadataka koji su se po ambiciji graničili s apsurdnim. Zapamtio je poredak promešanog špila karata. Skicirao je autoportret s jezovitom tačnošću.

Rešio je Rubikovu kocku za 17 sekundi. Razvio je savršenu visinu tona i uspeo da iz stojećeg položaja napravi salto unazad i dočeka se na noge. Naučio je dovoljno hebrejskog da može da raspravlja o budućnosti tehnologije pola sata.

Maks, samoproklamovani "opsesivni učenik", želeo je da njegovi ciljevi budu toliko visoki da neke ne može da ostvari. To je jedino u čemu nije bio uspeo.

Maks je znao od početka ove neobične godine da će mu najveći izazov doći u oktobru: pobediti Magnusa Karlsena u šahu.

Magnus Karlsen je 26-godišnji svetski šampion iz Norveške, koji je postao slavna ličnost zbog šaha. Nalazi se pored Garija Kasparova i Bobija Fišera u svakoj priči o najtalentovanijim igračima šaha ikad.

Da bi razumeli kako se Maks Dojč našao u sobi sa druge strane šahovske table, gledajući u Magnusa Karlsena, treba krenuti od studentskog doma.

Jedne noći, Maks je čuo kako iz jedne sobe u hodniku dolazi muzika. Otišao je sa svojim prijateljem Klifom Vejcmanom da to ispita. Zatekli su tri osobe kako sede na podu i sviraju sitar. Maks je seo sa njima.

"Petnaest minuta kasnije svi su počeli da slušaju Maksa. Naučio je da svira sitar za 15 minuta sedenja na podu", kaže njegov prijatelj.

Vajcman, međutim, uopšte nije bio iznenađen. "Maks uči brže od bilo koje osobe koju sam ikada sreo u životu", kaže on.

Maks je uvek sanjao da dovrši svoju listu nemogućih zadataka, odnosno, ludih ideja koje rastežu granice njegovih sposobnosti, a prošle godine je shvatio da više ne mora da čeka. Sastavio je listu ciljeva za koje je verovao da će obaviti za mesec dana.

Pravo je vladajućeg svetskog šampiona da odredi pravila meča. Njegov protivnik je odlučio da igraju brzu formu šaha u kojoj svaki igrač ima 20 minuta da povuče sve svoje poteze. Datum meča je određen na 9. novembar u Hamburgu.

Maks je pomerio belog pešaka na polje E4. Magnus je pomerio crnog na E5. Krenuli su. Maks je bio u pravu u vezi otvaranja. Ako je njegov algoritam učenja uspeo, sada bi trebalo da bude u solidnoj poziciji. Bio je svakako.

Nakon 8 poteza, koristeći se sopstvenim ograničenim šahovskim sposobnostima, događalo se nezamislivo. Maks je pobeđivao.

Na kraju sobe, u tišini, meč su posmatrale Kejt Marfi, izvršna direktorka "Plej Magnusa" i šef komunikacija Arn Horvei. "Traje duže nego što sam očekivao", šapnuo je Horvei.

Magnus je imao razloga da veruje da je njegov konkurent bolji nego što je bio. U jednom trenutku, njegove ruke su počele da se tresu, kao na prvom svetskom šampionatu kad je Magnus bio toliko nervozan da je ispustio olovku. "Ovo neće biti lako", pomislio je Magnus.

Došli su do 9. poteza, istog trenutka u igri u kojem je Magnus matirao Bila Gejtsa, kada je Maks pokazao ranjivost. Svaki potez koji je do tada uradio bio je pravi. Ipak, odmah je znao da je uradio nešto pogrešno, iako nije znao šta. Mogao je to da vidi na Magnusovom licu.

Magnusov govor tela se promenio. Jedva da je mislio o svojim potezima. Maks je razmatrao poteze minutama, dok je Magnus udarao u sekundama.

U jednom trenutku, Maks je slučajno oborio njegovog kralja. Nedugo potom, zvanično je matiran. Meč je trajao 39 poteza tokom 22 minute i 21 sekunde.

"Da si imao mesec dana da počneš ni od čega u šahu i postaneš što je bolji moguće, šta bi mislio o tome?", upitao je Maks.

"Teško mi je da odgovorim na to pitanje. Nisam radio ništa osim šaha već 20 godina. Voleo bih da mogu da naučim šah iznova", odgovorio je Magnus.

Kurir.rs/The Wall Street Journal

Foto: Facebook/Max Deutsch

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) NAJORIGINALNIJI MATEMATIČKI ODGOVOR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja