ŠOKANTNA PREDVIĐANJA STRUČNJAKA: Svet bi uskoro mogao da ostane bez čokolade!
Foto: Profimedia

pesimistične prognoze

ŠOKANTNA PREDVIĐANJA STRUČNJAKA: Svet bi uskoro mogao da ostane bez čokolade!

Planeta -

Stručnjaci su u strahu da bi svet mogao da ostane bez čokolade u narednih četrdeset godina, jer drvo kakaovac ima sve više problema sa klimatskim promenama i bori se za opstanak.

Kakaovac vrlo zavisi od klimatskih uslova, a uspeva samo u područjima dvadeset stepeni južno i severno od Ekvatora. Odgovara mu tropska klima sa dosta vlage i bez direktnog izlaganja suncu.

Očekivani porast temperature u budućnosti, međutim, usled globalnog zagrevanja, mogao bi u narednih trideset godina da uništi uslove potrebne za uzgoj kakaovca, a samim tim i industriju čokolade, saopštila je američka Uprava za okeane i atmosferu.

Ukoliko se takav scenario obistini, uzgajivači će morati da počnu da traže nova područja za uzgoj kakaovca, najverovatnije na većim nadmorskim visinama.

Dag Hokins, iz britanske konsultantske agencije "Hardman Agribusiness", navodi da je dodatni problem to što najveći deo kakaovca proizvode siromašne porodice, koje ne mogu da priušte đubrivo i pesticide, i za koje nije sigurno kako bi se snašle u situaciji da moraju da počnu da sele proizvodnju.

"Više od devedeset odsto svetske proizvodnje dolazi od malih gazdinstava i farmi sa slabom primenom tehnoloških mera. Svi indikatori pokazuju da bismo u narednom periodu mogli da imamo deficit u stotinama hiljada tona čokolade godišnje", ističe Hokins.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVO NIJE SIDNEJ, NJUJORK NI LONDON! Najspektakularniji novogodišnji vatromet priredili RUSI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja