KIM PRISTAO: Dve Koreje ipak uspostavljaju direktnu vezu!
Foto: AP

VELIKI KORAK

KIM PRISTAO: Dve Koreje ipak uspostavljaju direktnu vezu!

Planeta -

SEUL/PJONGJANG - Severna Koreja saopštila je danas da će uspostaviti prekogranični kanal komunikacije sa Južnom Korejom, koja je pozdravila ovu odluku.

Ohrabrujuća vest stigla je dan pošto je zvanični Seul ponudio Pjongjangu pregovore na visokom nivou ne bi li se pronašao način za saradnju za vreme zimskih Olimpijskih igara, koje će sledećeg meseca biti održane u Pjongčangu, Južnoj Koreji.

foto: EPA/JEON HEON-KYUN

Južnokorejski vojnici obezbeđuju kompleks u Panmundžomu

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je da je ovu vest javila radio-stanica kojom upravlja Severna Koreja, kao i informaciju da postoje planovi za obnovu komunikacionog kanala u graničnom selu Panmundžomu kasnije u toku dana. Mada Severna Koreja nije saopštila da prihvata ponudu Južne Koreje za pregovore, ovo ministarstvo kaže da će pokušati da iskoristi komunikacioni kanal u graničnom selu Panmundžomu da razgovara o svojoj ponudi za održavanje pregovora na visokom nivou.

Severnokorejski lider Kim Džong-Un rekao je juče, u svom novogodišnjem obraćanju, da je "otvoren za dijalog" sa Seulom i da postoji mogućnost da sportisti iz Severne Koreje učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama.

Istovremeno je, međutim, naglasio da je Severna Koreja nuklearna sila.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track