PRORADILA CRVENA LINIJA: Vlasti dve Koreje razgovarale telefonom prvi put posle 2 godine
Foto: EPA

VELIKI USPEH

PRORADILA CRVENA LINIJA: Vlasti dve Koreje razgovarale telefonom prvi put posle 2 godine

Planeta -

SEUL - Vlasti Pjongjanga ponovo su danas uspostavile kanal komunikacije sa južnim susedom, dan pošto je Seul ponudio dijalog kao odgovor na poziv Kim Džong-una o poboljšanju odnosa izmedju dve Koreje.

Kanal komunikacije u pograničnom selu Panmundžon, gde je potpisano primirje između dve Koreje posle rata (1950-1953) ponovo je otvoren posle dve godine.

"Razgovor (crvenim) telefonom trajao je 20 minuta", rekao je Frans presu zvaničnik južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje ne ulazeći u detalje.

Uprkos tenzijama zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga i upozorenjima Kim Džong-una da bi "zategnuta situacija" mogla da utiče na Zimske olimpijske igre (ZPO), severnokorejski lider je izrazio spremnost da preduzme neophodne mere i u novogodišnjoj poruci je rekao da bi uskoro moglo da dodje do sastanka delegacija dve zemlje.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Čo Mjung-gjon izjavio je u utorak na konferenciji za novinare da je Seul "spreman da održi razgovore sa Severom u svakom trenutku, bilo gde i u bilo kojem formatu".

Taj potez su pozdravile kineske vlasti.

Južna Koreja je domaćin ZOI od 9. do 15. februara, dok Paraolimpijske igre počinju 9. marta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track