IZRAELSKI OBAVEŠTAJCI UHAPSILI IRANSKE ŠPIJUNE: Tri Palestinca planirala i terorističke akcije
Foto: EPA

Efikasno

IZRAELSKI OBAVEŠTAJCI UHAPSILI IRANSKE ŠPIJUNE: Tri Palestinca planirala i terorističke akcije

Planeta -

Izraelska bezbednosna služba Šin bet saopštila je danas da je otkrila da iranski obaveštajci deluju na Zapadnoj obali i da je uhapsila trojicu, uključujući i njihovog lidera Palestinca.

Taj 29-godišnji kompjuterski inženjer Muhamed Maharmeh je iz područja Hebrona i on je glavni osumnjičeni. U iransku obaveštajnu službu regrutovao ga je rođak Bahar Maharmeh koji živi u Južnoj Africi, navode izraelski mediji.

Šin bet je sapštio da iranski obaveštajci koriste Južnu Afriku kao glavno poprište za lociranje, regrutovanje i delovanje agenata protiv Izraela. Takođe se navodi da je Muhamed Maharmeh posetio Južnu Afriku 2015. godine i da je tada regrutovan i da ga je rođak predstavio nekoliko puta iranskim agentima od kojih su neki došli iz Teherana da se sa njim sastanu.

Istraga je pokazala da je Maharmeh imao razne zadatke kako bi omogućio terorističke napade na izraelske mete, uključujući regrutovanje bombaša samoubice i grupe koja bi izvodila oružane napade. Šin bet takođe sumnja da je vođi rečeno da otvori radnju sa kompjuterima kako bi služila kao centar za prikupljanje informacija.

Iranci su ponudili da ga obuče u rukovanju eksplozivom i sugerisali da angažuje izraelske Arape da fotografišu ciljeve unutar Izraela.

Maharmeh je regrutovao dva operativca iz Hebrona Nura Maharmeha i Diaa Sarahana koji obojica imaju 22 godine. Oni su se dogovorili da oforme terorističku grupu pod rukovodstvom Iranaca.

Zauzvrat Muhamed Maharmeh dobio 8.000 dolara od Irana. On je optužen za kontakt sa neprijateljskom organizacijom, primanje neprijateljskog novca i nelegalno okupljanje.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da su Šin bet i izraelska vojska otkrili i sprečili delovanje terorističke mreže na Zapadnoj obali koja je delovala pod sponzrostvom iranske obaveštajne službe.

"To nije prvi put oni pokušavaju na razne načine tamo i na drugim mestima da ciljaju državu Izrael. Radostan sam da su Šin bet i naše bezbendosne službe uspešne u ometanju tih pokušaja", rekao je Netnjahu, dodavši da Iran primenjuje terorističke akcije protiv Izraela ne samo pomažući palestinski Hamas i Islamski džihad, već i kroz pokušaje da organizuje terorističke napade unutar izraelske teritorije.

Izrael je nedavno tvrdio da je Islamski džihad ispalio iz pojasa Gaze na izraelsku teritoriju mine iranske proizvodnje.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ŠTA JE UBICA ŽENE I DETETA U RAKOVICI, OTKRIO CIMERIMA U CENTRALNOM ZATVORU? Evo koje su bile njegove poslednje reči!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track