GONI GA ROĐENA DOMOVINA: Sakašvili osuđen u Gruziji na 3 godine zatvora
Foto: EPA/Sergey Dolzhenko

PRESUDA U ODSUSTVU

GONI GA ROĐENA DOMOVINA: Sakašvili osuđen u Gruziji na 3 godine zatvora

Planeta -

TBILISI - Sud u Gruziji osudio je danas u odsustvu bivšeg predsednika te zemlje Mihaila Sakašvilija na tri godine zatvora zbog zloupotrebe moći pri pomilovanju četiri policajca osuđena za ubistvo bankara.

Državni tužilac je podigao nekoliko optužnica protiv Sakašvilija u 2014.

On je optužen za rasturanje mirnih demonstracija u novembru 2007, nezakonit upad u zgradu televizije "Imedi"; nezakonitu zaplenu imovine koja pripada biznismenu Badriju Patarkacišviliju; organizovanje oružanog napada na poslanika Valerija Gelašvilija u 2005; zataškavanje zločina i falsifikovanja u istrazi povodom ubistva bankara Sandra Girglijanija 2006. godine i za zloupotrebu oko pet miliona dolara iz državnih fondova u periodu 2009-2012.

foto: AP

Ukrajina je odbila da izruči Gruziji Sakašvilija dva puta u 2014. i 2015. godini, uprkos sporazumu te dve zemlje iz 1995. o izručenjima traženih ličnosti.

Početkom septembra, Sakašvili je uz podršku pristalica uspeo da uđe u Ukrajinu, pa je optužen za nezakonito prelaženje granice.

Od oktobra, on je organizovao masovne proteste i skupove u Kijevu.

Policija je 5. decembra pokušala da ga privede u centru Kijeva, ali su njegove pristalice pružile snažan otpor i uspele da ga izvuku. Nekoliko dana posle toga, Sakašvili je pritvoren na osnovu optužbe za primanje oko 418.000 evra od Rusije kako bi finansirao antivladine i proteste protiv predsednika, ali je nekoliko dana posle toga ponovo oslobođen.

foto: EPA/Sergey Dolzhenko

Inače, Sakašvili je ostao bez gruzijskog državljanstva u maju 2015, kad je uzeo ukrajinsko državljanstvo, ali mu je i ono oduzeto krajem jula 2017. zato što se okrenuo protiv ukrajinskih vlasti i počeo da organizuje proteste opozicije sa zahtevom da predsednik Ukrajine Petar Porošenko bude smenjen.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Sergey Dolzhenko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track