TRAMPOV VELIKI USPEH: Dau Džons tuče sve rekorde! Volstrit oduševljen!
Foto: AP/EPA

ODLIČNA VEST ZA AMERIKU

TRAMPOV VELIKI USPEH: Dau Džons tuče sve rekorde! Volstrit oduševljen!

Planeta -

VAŠINGTON - Volstrit je bez sumnje oduševljen zbog novog poreskog zakona u SAD, čak iako ankete pokazuju da većina Amerikanaca nije, a Dau Džons, industrijski indeks Njujorške berze, dostigao je rekordnih 25.075 poena.

Industrijski indeks Njujorške berze, Dau Džons, probio je nivo od 25.000 poena, što pokazuje ogroman entuzijazam investitora prema zakonu američkog predsednika Donalda Trampa o rezanju 1,5 hiljada milijardi dolara poreza.

Novi rekord beleži se u manje od godinu dana otkako je Dau Džons nadmašio nivo od 20.000 poena.

"Dau Džons je skočio sa 18.589 od 9. novembra na današnjih 25.075, što je novi rekord. Skočio je za 1.000 poena u prošlih pet sedmica, što je najbrže u istoriji. To je suština plana 'Učinimo Ameriku opet velikom'! Poslovi, poslovi, poslovi! Stvoreno je 6 triliona dolara!", tvitovao je danas američki predsednik Donald Tramp.

"Mediji koji puštaju lažne vesti jedva su spomenuli da je berza postigla nov rekord i da biznis u Americi cveta... Ali ljudi to znaju! Zamislite da je 'O' (bivši predsednik SAD Barak Obama, prim.prev.) kao predsednik postigao te cifre - bila bi to najveća priča na Zemlji! Dau je sada prešišao 25.000", tvitovao je Tramp sinoć.

Lako je objasniti zašto se investitorima sviđa poreska reforma - preduzeća će imati korist od velikog smanjenja stope poreza na dobit pravnih lica. Moći će takođe da u potpunosti odbiju izdatke za velike kupovine od svog oporezivog prihoda, smanjujući tako iznos koji duguju. Pored toga, kompanije koje imaju velike svote gotovine u inostranstvu mogu da vrate novac u SAD gde imaju nove, niže poreske stope.

foto: AP

Sve u svemu, analitičari na Volstritu procenjuju da bi poreski paket trebalo da poveća zarade kompanija iz sastava indeksa Standard&Poor's 500 za oko 8,0 posto ove godine. To je svakako mnogo više nego što će dobiti porodice iz srednje klase sa prosečnim smanjenjem poreza od 1,6 odsto, navode iz Centra za poresku politiku.

Zato opšta javnost pokazuje manje entuzijazma prema poreskom zakonu.

Prošlomesečno istraživanje Monmaut Univerziteta pokazalo je da skoro polovina Amerikanaca ne odobrava poresku reformu, dok je podržava samo 26 odsto građana.

Ipak, neki radnici će od nje imati koristi. Do sada je gotovo 20 velikih kompanija najavilo isplatu bonusa i povećanje minimalne zarade kao rezultat smanjenja poreza. Kompanije AT&T, Komkast, Benk ov Amerika i Amerikan Erlajns su obećale uplatu bonusa od po 1.000 dolara svakom zaposlenom.

Investitori takođe izgledaju manje zabrinuti nego mnogi političari kada je reč o tome kako će dodatni profit biti korišćen.

Iz Trampove administracije poručuju da očekuju da će kompanije reinvestirati veliki deo ekstra profita u svoje poslovanje, odnosno da će kupovati više softvera, mašina i druge opreme. Takva ulaganja će povećati produktivnost radnika i obezbediti ključnu podršku dugorocnom rastu privrede. Trebalo bi takođe da povećaju plate zaposlenima.

foto: AP

Protivnici poreskog zakona, međutim, kažu da je mnogo verovatnije da će kompanije zgoditke od poreske reforme usmeriti na akcionare u formi isplate viših dividendi i otkupa akcija, čime će podići cenu tih akcija koje ostaju u rukama investitora. Kao argument navode i to da ni prethodna smanjenja stope poreza na dobit pravnih lica, kako u SAD tako i u inostranstvu, nisu uvek dovela do povećanja zarada.

Većina analitičara smatra da će, kako god da ekstra profit bude upotrebljen - kompanije i privreda imati koristi. Bez obzira na to da li će preduzeća usmeriti najveći deo dodatnog novca na radnike ili akcionare, to će povećati domaću potrošnju i podići ekonomski rast.

foto: AP

Tramp je više puta izneo izuzetno optimistične tvrdnje o efektima njegovih poreskih olakšica i drugih mera na privredu, spekulišući da će one dovesti do godišnjeg rasta bruto domaćeg proizvoda za 4,0 odsto ili više. Ministarstvo finansija SAD je prošlog meseca procenilo da će privreda rasti po godišnjoj stopi od 2,9 odsto u narednoj deceniji.

Nezavisni ekonomisti, kao i Federalne rezerve, predviđaju skromnije efekte. Većina njih očekuje da će privredni rast u 2018. godini biti bliži nivou od 2,5 odsto i da će u narednim godinama biti sporiji od toga.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: EKSKLUZIVNA ISPOVEST ZATVORENIKA! Zašto su poslednji dani ubice iz Rakovice ledili krv u žilama cimerima iz CZ?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track