ROĐENJE ISUSA HRISTA SLAVE PRAVOSLAVCI ŠIROM PLANETE: Liturgija, igra, pesma i radost!
Foto: Profimedia

Foto priča

ROĐENJE ISUSA HRISTA SLAVE PRAVOSLAVCI ŠIROM PLANETE: Liturgija, igra, pesma i radost!

Planeta -

Najradosniji hrišćanski praznik po julijanskom kalendaru obeležava se u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Gruziji, Egiptu, Etiopiji, Americi...

Najradosniji hrišćanski praznik - Rođenje Hristovo - 25. decembra po gregorijanskom, to jest 7. januara po julijanskom kalendaru, osim Srba, proslavlja veliki deo pravoslavaca, ali i pripadnici većine drevnoistočnih (nehalkidonskih) crkava.

foto: Profimedia

Božić se slavi širom Rusije, a u nekim delovima najveće zemlje sveta proslava će trajati sve do Bogojavljenja.

foto: Profimedia

Porodični praznik

Dok je sam praznik porodični, kao i kod nas, organizuju se i razni festivali na kojima se izvode ruske igre i pesme, a kozaci pokazuju svoje jahačke veštine. U Moskvi će tradicionalnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja služiti patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, a bogosluženju će, kao i svake godine, najverovatnije prisustvovati ruski premijer Dmitrij Medvedev. Gde će Božić proslaviti ruski predsednik Vladimir Putin, nije objavljeno, ali on je svake godine u nekoj drugoj maloj lokalnoj crkvi, pa se pretpostavlja da će tako biti i ove godine.

foto: Profimedia

Ukrajinski pravoslavci, inače većina stanovništva, podeljeni su u čak tri crkve - Ukrajinska pravoslavna crkva (Kijevska patrijaršija), Ukrajinska pravoslavna crkva (Moskovska patrijaršija) i Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva - i do sada su svi oni slavili Božić po julijanskom kalendaru. Međutim, zbog sukoba s Rusijom deo njih pokrenuo je peticiju da se to promeni i da Ukrajinci promene praksu i najradosniji hrišćanski praznik proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.

foto: Profimedia

Naravno, Božić se po julijanskom kalendaru slavi i u Gruziji, Moldaviji i Belorusiji, čije pravoslavne crkve su pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije, ali i u mnogim drugim republikama bivše SSSR.

Osim pravoslavnih crkava koje i dalje koriste julijanski kalendar (a njih je sve manje), Božić će 7. januara proslaviti i pripadnici nekih drevnoistočnih crkava - Kopti, Etiopljani i Eritrejci.

foto: Profimedia

Egipatski Kopti su najveća hrišćanska zajednica na Bliskom istoku. Međutim, njihovo slavlje skoro svake godine prekinu islamski teroristi, pa se i ovaj Božić očekuje s oprezom i strahom od novih napada džihadista.

foto: Profimedia

Božić će slaviti i hrišćani u Etiopiji, gde je običaj da se u crkvu ide rano, još u četiri ujutru, a onda se u Adis Abebi organizuje veliki etiopski božićni ples, na kojem lokalni rege umetnik Jalifa peva popularne pesme.

Raspucana Kalifornija

Američki gradić Džekson u Kaliforniji svake godine 7. januara privuče veliku medijsku pažnju zbog neobičnog načina proslave Božića - masovnom pucnjavom. Ovo mesto sa svega 5.000 stanovnika ima veliki broj Srba i pravoslavnu Crkvu Svetog Save, sagrađenu još 1894.

Svake godine rano ujutru svi oni posete crkvu, pa kad se liturgija završi, izađu na ulice, izvuku pištolje i puške i zapucaju.

foto: Profimedia

Ko slavi 7. januara

JULIJANSKI KALENDAR

Ruska pravoslavna crkva

Beloruska pravoslavna crkva

Srpska pravoslavna crkva

Gruzijska pravoslavna crkva

Ukrajinska pravoslavna crkva

Makedonska pravoslavna crkva

Moldavska pravoslavna crkva

Jerusalimska pravoslavna crkva

KOPTSKI KALENDAR

Koptska pravoslavna crkva

ETIOPSKI KALENDAR

Etiopska pravoslavna tehavedo crkva

Eritrejska pravoslavna tehavedo crkva

JERMENI SLAVE 6. 1.

I Jermenska crkva i Jermenska katolička crkva zadržale su stari običaj da se rođenje Isusovo slavi istog dana kad i njegovo krštenje. Kako oni koriste gregorijanski kalendar, taj praznik slave 6. januara.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PATRIJARH IRINEJ SLUŽIO PRAZNIČNO BDENIJE! Pogledajte snimak iz hrama Svetog Save!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track