(FOTO) OVAKO IZGLEDA BADNJI DAN U VITLEJEMU: Pravoslavno sveštenstvo stiglo u grad u kome se rodio Isus Hrist
Foto: EPA

PROSLAVA BOŽIĆA

(FOTO) OVAKO IZGLEDA BADNJI DAN U VITLEJEMU: Pravoslavno sveštenstvo stiglo u grad u kome se rodio Isus Hrist

Planeta -

Proslava Božića po julijanskom kalendaru počela je danas u Vitlejemu na Zapadnoj obali, u kome se po hrišćanskom verovanju rodio Isus Hrist.

1 / 10 Foto: EPA

Velikodostojnici pravoslavnih crkava koje slave Božić po julijanskom kalendaru stigli su danas u Crkvu rođenja u Vitlejemu, označivši početak proslave.

Sirijski pravoslavni patrijarhalni vikar Svete zemlje i Jordana arhiepiskop Mar Sverios Malki Murad prvi je stigao, a potom koptski pravoslavni arhiepiskop Anba Antonius, pa grčki pravoslavni jerusalimski patrijarh Teofil Treći i na kraju procesija etiopske pravoslavne crkve.

foto: EPA

Teofil koji predvodi najveću zajednicu pravoslavnih u Palestinskoj upravi bio je na čelu procesije koja počela u Patrijaršiji u jerusalimskm Starom gradu i stigao je na Trg jasli ispred Crkve rođenja, podignute na mestu na kom se Isus rodio, gde su ga dočekali palestinski zvaničnici, među njima i guverner Vitlejema Džibrin Bakri i ministar turizma Rola Majaja.

foto: EPA

Jerusalimski patrijarh Teofil služiće ove noći liturgiju u Crkvi rođenja kojoj će prisustvovati, kao i svake godine, palestinski lider Mahmud Abas.

foto: EPA

Najveći broj pravoslavnih crkava obeležava Božić 7. januara, a poslednja koja će obeležiti rođenje Isusa Hrista u Svetoj zemlji 18. i Božić 19. januara je jermenska pravoslavna crkva.

Kurir.rs/Beta Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track