REŠENA VELIKA MISTERIJA SVEMIRA: Naučnici otkrili da li su vanzemaljci napravili štit zvezdi Tabi
Foto: Profimedia

KONAČNO

REŠENA VELIKA MISTERIJA SVEMIRA: Naučnici otkrili da li su vanzemaljci napravili štit zvezdi Tabi

Planeta -

Nebesko telo koje je od nas udaljeno više od 1.000 svetlosnih godina i za 50 odsto veće od našeg Sunca, intrigira naučnike svojom neobičnom pojavom već nekoliko godina, te nije slučajno što je nazvano "najmisterioznija zvezda na svetu".

Neobično ponašanje zvezde KIC 8462852, koja je i za 1.000 stepeni toplija od Sunca, predmet je proučavanja od momenta od kad je uočena, a ono što je naučnike bunilo je njeno iznenadno, bez očiglednog razloga, zatamnjivanje i osvetljivanje.

U to vreme, zvezda Tabi, kako su je nazvali, je potamnela na nekoliko dana ili čitavu nedelju. Takođe, tu je i činjenica da je tokom proteklih vekova oslabila.

foto: Profimedia

Ali, s obzirom na to da je reč o F zvezdi, trebalo bi da ima konstantu osvetljenost. Duža i kraća fluktuacija svetla nije imala nikakvog smisla.

Logičan zaključak koji se tada nametao je da nešto blokira svetlost, a jedna od mogućnosti je bila i struktura ili štit koji su napravile vanzemaljske civilizacije. Otuda i naziv "Elijen megastruktura" kako je često nazivana u javnosti.

Detaljno istraživanje međutim, koje je NASA objavila pokazuje zapravo da je reč o svemirskoj prašini koja, krećući se ispred zvezde, izaziva to čudno ponašanje. To je bio razlog zašto se svetlost zvezde negde manifestuje kao mračna, a negde kao svetla.

Novo istraživanje pokazuje različite boje svetlosti i različite intenzitete. Šta god prolazi između nas i zvezde nije neprozirno, a to bi se očekivalo od planete vanzemaljske megastrukture.

Kurir.rs / Cnn.com

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track