PAPA FRANJA: Nuklearni požar može i SLUČAJNO da krene
Foto: Fonet/AP

UPOZORENJE

PAPA FRANJA: Nuklearni požar može i SLUČAJNO da krene

Planeta -

VATIKAN - Papa Franja je danas u obraćanju diplomatama u Vatikanu, poznatom kao "Stanje sveta", pozvao sve nacije da podrže dijalog kako bi se smanjile napetosti na Korejskom poluostrvu i radilo na pravno obavezujućoj zabrani nuklearnog naoružanja.

"Nuklearno oružje mora da bude zabranjeno", poručio je poglavar Rimokatoličke crkve citirajući dokument koji je na vrhuncu Hladnog rata objavio papa Jovan XXIII.

Aktuelni papa je dodao da "ne može da se negira da požar može da se pokrene nekim slučajem ili nepridviđenom okolnošću".

Navodi se da se papa Franja obratio diplomatama dan uoči razgovora Severne i Južne Koreje na kojima se očekuje da će se pozabaviti učešćem severnokorejskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pjeongčangu.

Papa je u govoru ponovio poziv za opstanak "statusa kvo" Jerusalima, nakon što je predsednik SAD krajem prošle godine doneo odluku o priznanju tog grada kao prestonice Izraela, a papa je pomenuo i pitanje klimatskih promena, pozvavši države da ostanu dosledne slovu Pariskog sporazuma o smanjenju emisija ugljendioksida.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track