(VIDEO) VRHOVNI VOĐA SLAVI 34 ROĐENDAN: Ovo sigurno niste znali o Kim Džong-unu!

NAJIZOLOVANIJA ZEMLJA SVETA

(VIDEO) VRHOVNI VOĐA SLAVI 34 ROĐENDAN: Ovo sigurno niste znali o Kim Džong-unu!

Planeta -

Toliko se malo zna o zloglasnom lideru Severne Koreje Kim Džong-unu, da niko nije siguran da li je on uopšte rođen na današnji dan.

O njemu kruže mnogobrojne glasine, da više niko ne zna šta je istina. Njegova godina rođenja navodno je izmenjena da bi se bolje uklopila sa rođenjem njegovog dede, velikog i poštovanog vladara. Priča se da možda ima troje dece. Mnogi veruju da ima vatreni temperament, a tome je svedočila i njegova navodna devojka iz Švajcarske.

Kružile su priče i da je bolestan, da ima kilu. Govorilo se da živi u izolovanosti iz straha da ga ne smaknu, kao i da se u Severnoj Koreji kuju zavere da se on zaista zbaci sa vlasti. Ipak, njegova vlast izgleda samo da jača.

foto: Fonet/AP

Severna Koreja je prošle godine više puta plašila čitav svet svojim brojnim raketnim testovima i daljim razvijanjem nuklearnog oružja. Za Kima se priča da je "vojni genije", a u 2018. godinu ušao je revolucionarnom odlukom da uspostavi dijalog sa neprijateljskom Južnom Korejom.

Iako svetski mediji pokušavaju da ovu zemlju prikažu kao izolovanu, a njega kao nemilosrdnog diktatora, dešava se suprotan efekat. Južnokorejski mediji su čak pribegavali fabrikovanju vesti. Tako su u 2015. izveštavali da je Kim likvidirao arhitektu Ma Von-čuna, jer mu se nije dopao izgled aerodroma u Pjongjangu. Čun se kasnije pojavio u medijima, živ i zdrav.

foto: Profimedia

Šta se zapravo zna o Kim Džong-unu?

Tokom devedesetih on je sa svojom braćom poslat u Bern u Švajcarsku na studiranje. Čuvala ih je tetka Ko Jong-suk, koja je kasnije sa mužem pobegla u SAD. Ona je rekla da je dečake ohrabrivala da se druže sa drugom decom i da su oni rado jeli slatkiše i igrali se lego kockicama.

Takođe je otkrila da su posetili Diznilend u Parizu, da su zimovali u prestižnim skijalištima i ručali u najboljim restoranima. Kim Džong-un je dobio zapadnjačko obrazovanje, i upravo zbog toga se mislilio da će on , kada je došao na vlast 2010. godine, promeniti politiku Severne Koreje i zemlju približiti Zapadu.

Njegova tetka je otkrila i da je Kim obožavao košarku, da je čak spavao sa košarkaškom loptom. Ali, već od osme godine je znao kakva je njegova sudbina.

Za osmi rođendan dobio je vojnu uniformu, a na proslavi su mu se svi generali klanjali. U takvom okruženju, on nije mogao da ne postane to što jeste danas - veliki diktator.

Javnost je upoznala Kim Džong-una tek na sahrani njegovog oca, kada je poput cele zemlje, ridao u žalosti noseći njegov kovčeg. Tada se verovalo da će on biti samo marioneta, a da pravu vlast drži njegov ujak, Jang Song- tek.

foto: AP

Međutim, to je bila zabluda. Kim Džong-un se prvi put javnosti obratio samo četiri meseca posle smrti oca. To je bio šok, jer je njegov otac od preuzeo vlast tek posle tri godine.

Kim Džong-un počeo je svoj mandat žestoko - političkim proterivanjem nekoliko visokih zvaničnika, a onda i egzekucijom svog ujaka i mentora.

U 2017. godini je Kim ubio i svog polubrata, Kim Džong-nama, na spektakularan način - dve žene su ga otrovale na malezijskom aerodromu. Kim Džong-nam nije verovao da njegov polubrat ima toliku moć, i to je ispričao za jedan japanski časopis, što ga je koštalo života.

foto: AP

Ovo je svetu bilo dovoljan pokazatelj o tome ko je Kim Džon-un, i na koji način planira da vlada.

Kada je trebalo da izađe film "Intervju" koji se rugao severnokorejskom režimu i njihovom lideru, u Soniju se dogodio veliki hakerski napad, za šta je Severna Koreja negirala odgovornost, baš kao i za pomenuta ubistva.

Kim Džong-un svojim imidžom želi da podseća na svog dedu. Njega redovno snimaju sa narodom, u fabrikama i na ceremonijama, za razliku od njegovog oca koji se retko pojavljivao u javnosti.

Cilj Kim Džong-una je jasan - želi da Severnu Koreju pretvori u nuklearnu silu. Jedino to će njegov režim održati u životu.

Kurir.rs/CNN/Telegraph.co.uk Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track