(VIDEO) ORALNI SEKS I GUMENI PENDRECI: Stotine britanskih mladih prestupnika su zbog ovoga ogrezli u kriminalu
Foto: Profimedia

slede tužbe

(VIDEO) ORALNI SEKS I GUMENI PENDRECI: Stotine britanskih mladih prestupnika su zbog ovoga ogrezli u kriminalu

Planeta -

Pod istragom se našao popravni dom iz kog su tužbe najavili više od 400 tadašnjih dečaka

Prošlo je nekoliko decenija, ali njihove traume još su tu - na stotine dečaka tvrde da su bili izvrgnuti seksualnom i psihičkom zlostavljanju u "centrima za problematičnu omladinu" tekom 1970-ih i 1980-ih u Velikoj Britaniji.

Advokat koji danas zastupa te muškarce izneo je optužbe u javnost, gde su izazvale ogorčenje i traženje većih i detaljnijih istraga, piše Independent.

U tim domovima dečaci su završavali i zbog minimalnih prekršaja, a Dejvid Grinvud advokat specijaliziran za dečje zlostavljanje, kaže kako već sada predstavlja 400 muškaraca koji tvrde da su žrtve iz popravnog doma Medomsli u Severnom Jorkširu, a svakodnevno mu se javljaju nove žrtve, ohrabrene drugima.

Noel Smit, koji je u popravnom domu završio sa 15 godina nakon što je ukrao motocikl, kaže kako su tri meseca koja je dobio pretvorila njegov život u pakao. Kasnije je samo bio još gore i besnije dete te ga je iskustvo doma gurnulo u samo još gore ponašanje i prekršaje.

Danas se taj 57-godišnjak prisjeća kako ga je policajac bacio na pod još dok su bili na sudu i udario ga u glavu čak i pre nego je odveden u ustanovu.

"Kad smo stigli, šutirali su nas nogama, natezatli za uši. Jedan od njih mi je zabio prst u oko. Jednom, kad smo bili unutra, svukli su nas gole, dok nam se svo osoblje smejalo i dobacivalo nam uvrede - otkriva, naglašavajući kako su svi dečaci bili prestrašeni.

Smit kaže kako je trpeo batine svakog dana ta tri meseca koj je proveo unutra, gledajući čuvare kako izvlače drugi decu iz stolica, navlačeći ih za testise.

Još jedan od muškaraca koji je bio u domu opisao je slična svakodnevna ponižavanja.

"Uveren sam kako nas je upravo to iskustvo pretvorilo u tvrdokorne kriminalce", ističe Smith.

Policija istražuje navode koji se odnose na maloletnički zatvorski centar Medomsli, iz kojeg im je pristupilo više od 400 žrtva.

"Razmere zlostavljanja je daleko širi nego što možemo zamisliti, je je to u ono doba bio instutucionalni problem koji se javljao u svim takvim pritvornim centrima", kaže Grinvud.

Na pitanje kakve seksualne napade su njegovi klijenti u njima doživeli, Grinvud je rekao kako se one mogu objediniti u fizičke napade stranim telima (na prmer guranjem predmeta u anus dečacima), prisiljavanjem na oralni seks i klasičnim silovanjem.

Tokom vladavine Margaret Tačer, centri za prekršaje maloljetnika vođeni su tzv. vojnom disciplinom, uz uverenje kako će ih to odvratiti od ponovnog kršenja zakona.

"Klijenti s kojima sam razgovarao su mi rekli kako je boravak tamo bio najbliže paklu što su iskusili, pravo mučenje. Bili su zaključani i nisu mogli da pobegnu", rekao je Grinvud.

Bivši "zatvorenici" u centru Istvud park su mu ispričali da su dobijali udarac u glavu svaki put kad ne bi odgovorili sa "gospodine", a drugi su opisivali da su redovno premlaćivani za najmanju stvari, na primer tukli su ih gumenim cunjevima, prisiljavali na ekstremne vežbe, ledene tuševe pa su ih terali da satima budu u čučnju.

Britanska je policija najavila sveobuhvatnu istragu svih prijavljenih slučajeva, kao i pravdu žrtvama.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja