ORBAN: Ne želimo migrante jer je to muslimanska invazija!
Foto: AP

mađarski krstaš

ORBAN: Ne želimo migrante jer je to muslimanska invazija!

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da mađarski narod ne želi migrante i da vlada ne može da odbaci volju naroda u pogledu tako značajnog pitanja, istakavši da one koji pokušavaju da uđu u EU ne vidi kao muslimanske izbeglice, već kao "muslimansku invazivnu silu".

"Kada su oni koji su 2015. stigli na granice Mađarske ušli u zemlju ilegalno, to nije bio talas izbeglica, već - invazija. Nikada nisam razumeo kako je Nemačka, primer discipline i vladavine prava za sve nas, mogla da slavi masovni ilegalni ulazak, anarhiju i haos kao nešto dobro", rekao je Orban nemačkom listu "Bild cajtung".

U danas objavljenom intervjuu, Orban je istakao da je u političkom smislu pitanje migracije problem Evropske unije, a u sociološkom je to, kaže, nemački problem.

"Svi migranti žele u Nemačku jer žele nemački život", istakao je mađarski premijer, prenosi MTI.

foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Konstatujući da je Nemačka uvek dočekivala migrante dok Mađarska nije, Orban kaže da Mađarska svoj udeo pruža tako što štiti granicu Šengen zone EU.

Prema njegovim rečima, u EU hrle ne muslimanske izbeglice već ekonomski migrati u potrazi za boljim životom, prelazeći četiri sigurne zemlje "koje nisu bogate koliko Nemačka, ali su bezbedne, i u kojima nisu morali da spasavaju živu glavu".

Naglasivši da mađarski narod ne želi migrante, Orban je rekao je da je "to pitanje suvereniteta i kulturnog identiteta i da se mora sačuvati pravo na odlučivanje ko će živeti na tlu Mađarske".

Takođe je naveo da će veliki broj muslimanskih imigranata dovesti do paralelnih društava i da je "multikulturalizam iluzija, jer se muslimansko i hrišćansko društvo nikada neće povezati".

"Mi (Mađari) to ne želimo. I ne želimo da nas iko na to prisiljava", zaključio je Orban.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja