BIL GEJTS SPAO SA TRONA: Svet je dobio najbogatijeg čoveka svih vremena!
Foto: AP

MILIJARDE I MILIJARDE

BIL GEJTS SPAO SA TRONA: Svet je dobio najbogatijeg čoveka svih vremena!

Planeta -

Zvanično je! Džef Bezos je najbogatiji čovek svih vremena jer je njegovo bogatstvo dostiglo neverovatnih 105,5 milijardi dolara.

Većina njegovog bogatstva dolazi od Amazona, deonice kompanije su juče porasle za 1,4 odsto i dodale oko 1,4 milijardi dolara u Bezosov džep.

Iako je najpoznatiji po osnivanju kompanije Amazon, poput mnogih drugih milijardera, vodi i druge poslove. Vlasnik je Vašington posta i Blu oridžina, kompanije koja se bavi privatnim putovanjima u svemir.

Iako je zaradio neviđeno bogatstvo, kaže da nije pokrenuo Amazon samo da bi se obogatio.

"Znao sam da neću, kad napunim 80 godina, zažaliti zbog svega ovoga. Zažalio bih da nisam probao da učestvujem u toj stvari koja se zove internet. Znao sam da će to biti nešto veliko", rekao je u jednom intervjuu pre nekoliko godina.

Bezosovo bogatstvo u 2017. povećalo se za čak 32,6 milijardi dolara, što je najveći porast u istoriji Blumbergovog indeksa milijardera na kojem drugo mesto drži Bil Gejts sa 89,1 milijardi dolara.

foto: EPA

S uvećanjem bogatstva osnivača i šefa Amazona, postavlja se pitanje šta namerava učiniti sa svim tim novcem. Za razliku od Gejtsa ili američkog ulagača Vorena Bafeta, Bezos se zasad odrekao relativno malog dela svog bogatstva u korist siromašnih.

foto: EPA

Šef Amazona tek se odnedavno posvetio filantropiji. U junu je preko Tvitera zatražio savete o tome kako najbolje pomoći drugima. Od 2002, Bezos je podelio Amazonove deonice u sadašnjoj vrednosti od oko 500 miliona dolara, izračunao je Blumberg.

Da Gejts (62) nije podelio gotovo 700 miliona dolara vredne deonice Majkrosofta i podelio gotovo tri milijarde dolara dobrotvornim organizacijama, on bi danas bio ubedljivo prvi na listi najbogatijih ljudi na svetu, težak oko 150 milijardi dolara.

Kurir.rs/Joe.co.uk/CNN Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track