ČEKA SE ODGOVOR MADRIDA: Puđdemon ponovo na čelu Katalonije!
Foto: AP, Foto: AP

OPET KRIZA?

ČEKA SE ODGOVOR MADRIDA: Puđdemon ponovo na čelu Katalonije!

Planeta -

Najznačajnije katalonske partije, koje se zalažu za nezavisnost te pokrajine, postigle su dogovor da ponovo izaberu Karlesa Puđdemona za regionalnog lidera, kasnije ovog meseca, izjavio je danas portparol Pudždemona, koji nije imenovan.

Puđdemon, lider političke platforme "Zajedno za Kataloniju, postigao je u utorak o tome dogovor na večeri u Briselu sa Martom Rovirom iz Republikanske levice, koja je nadležna za poslove partije dok je lider stranke Oriol Žunkeras u zatvoru.

Sednica novog katalonskog parlamenta zakazana je za 17. januar.

Puđdemon, koji je pobegao u Belgiju kako bi izbegao odlazak u zatvor, planira da se obrati regionalnim poslanicima putem video linka ili da njegov govor, koji kandidati za lidera Katalonije moraju da održe uoči glasanja, pročita njegov zastupnik.

Separatističke partije osvojile su tesnu većinu u parlamentu na izborima 21. decembra, koji su raspisani nakon što je španski premijer Marijano Rahoj smenio Puđdemona i članove njegovog kabinete, nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost posle referenduma u oktobru prošle godine.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: DA LI CELOJ BOLNICI PRETI NEKONTROLISANA ZARAZA MALIM BOGINJAMA???

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track