HOĆE DA DISCIPLINUJU RUSE: Ameri proizvode novo nuklearno oružje!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

NAORUŽAVANJE

HOĆE DA DISCIPLINUJU RUSE: Ameri proizvode novo nuklearno oružje!

Planeta -

Prema navodima bivšeg američkog zvaničnika Džona Volfstala, administracija američkog predsednika Donalda Trampa planira da olabavi ograničenja za nuklearno oružje i da razvije nove bojeve glave.

Kako se navodi, Volfstal, nekadašnji specijalni asistent bivšeg američkog predsednika Baraka Obame koji je bio zadužen za kontrolu oružja i neproliferacije, imao je uvid u novi nacrt tog plana, koji je pripremio Pentagon, a prema kojem će se razvijati modifikovane nuklearne bojeve glave koje bi trebalo da budu montirane na rakete tipa Trident D5.

Kako se navodi, namera je odvraćanje Rusije od korišćenja taktičkih nuklearnih bojevih glava u sukobima u Istočnoj Evropi.

Ova nova politika prema nuklearnom naoružanju je značajno više ratnička od one koju je vodila administracija Baraka Obame, gde se težilo smanjenju uloge nuklearnog oružja u američkom sistemu odbrane.

Oni koji se zalažu za kontrolu naoružanja izrazili su zabrinutost povodom ove nove ideje navodeći da ona novi nuklearni rat čini verovatnijim, posebno imajući u vidu ono što oni vide kao nestrpljivost Donalda Trampa i spremnost da preti americkim arsenalom u obračunu sa protivnicima nacije.

Kako se navodi, ovaj novi plan proširuje i okolnosti u kojima SAD mogu da koriste nuklearno oružje, uključujući dozvolu da njim odgovori na "nenuklearni napad koji je izazvao masovne žrtve ili koji je za cilj imao kritične infrastrukture ili nuklearne komande i kontrolne baze".

Očekuje se da ovaj plan, prvi u osam godina, bude objavljen krajem januara, a Volfstal navodi da će prema njemu SAD započeti rad na novom predstavljaju morskih krstarećih raketa nasuprot novim zemaljskim krstarećim raketama za čiji je razvoj Amerika optužila Rusiju navodeći da je prekršila sporazum iz 1987. o ukidanju raketa srednjeg i kratkog dometa (INF).

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DA LI SE RUSIJA I SAD SPREMAJU ZA 3. SVETSKI RAT? Tramp i Putin jačaju nuklearno oružje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track