(VIDEO) PAKAO ZA HRIŠĆANE:  Lista zemalja u kojima je vera progonjena, prva vas neće iznenaditi
Foto: Profimedia

progon

(VIDEO) PAKAO ZA HRIŠĆANE: Lista zemalja u kojima je vera progonjena, prva vas neće iznenaditi

Planeta -

Severna Koreja se nalazi na listi zemalja u kojima nije bezbedno biti hrišćanin, navodi se u istraživanju organizacije Open Dors.

Iako se totalitarni režimi često nalaze na čelu ove liste, organizacija je upozorila na stanje u jugoistočnoj Aziji.

Režim u Pjongjangu se nalazi na čelu liste već 16 godina, a jedine dve zemlje dugovečnije na ovom spisku su Saudijska Arabija i Somalija ( obe se nalaze na top listi već 26 godina).

U Severnoj Koreji progon je otvoren i vernici moraju da se okupljaju u tajnosti ili im sleduje odlazak u logor. U logorima ima gotovo 70.000 hrišćana, a oni koji pobegnu u Kinu se, ukoliko budu otkriveni, vraćaju u Severnu Koreju po hitnom postupku.

Većina zemalja koje su nebezbedne po hrišćane su sa Bliskog istoka ili severne Afrike - Pakistan, Avganistan, Libija, Irak, Jemen, Sudan, Eritreja i Indija.

Veliki napredak na listi beleži Egipat. On se nalazi na 17 mestu. U samo dva napada na hrišćane u toj zemlji ubijeno je 78 ljudi.

U Egiptu se vaša vera beleži i na ličnim kartama, pa su hrišćani podvrgnuti širokoj diskriminaciji. Turska je takođe zemlja koja se brzo penje na listi. 2014. nije bila pristutna, dok je 2015. bila na 41. mestu, a prošle na 31. poziciji.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: Prodimedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track