(VIDEO) BIZARNA TRADICIJA: Na ovaj dan roditelji teraju decu da puše cigarete
Foto: YT Printscreen

Ludilo

(VIDEO) BIZARNA TRADICIJA: Na ovaj dan roditelji teraju decu da puše cigarete

Planeta -

U portugalskom selu Val de Salgeiro 6. januara slavilo se Bogojavljenje, festival Sveta tri kralja, a tradicija koju meštani praktikuju zasigurno je šokirala planetu..

Proslava uključuje pevanje pesama, uživanje u poslasticama, ali uključena je i jedna bizarna tradicija. Roditelji ohrabruju svoju decu da puše cigarete!

Meštani brane tradiciju i kažu da je ona prisutna već vekovima, ali niko nije siguran šta ona znači i šta zapravo simbolizuje. U Portugalu je uzrast u kojoj se odobrava kupovina duvana 18 godina, ali ništa ne može da spreči roditelje da svojoj deci daju cigarete.

"Ne vidim u tome nikakav problem. Deci to ne šteti. Udahnu i izdahnu dim i čitavu godinu ne traže više cigarete. Pa neće postati zavisni ako puše dva dana u godini", kažu meštani.

Dečaci stari šest godina kažu da znaju da je pušenje štetno, ali napominju da je to samo dva dana u godini i da ne može biti opasno. Eduardo Augusto (88) kaže da je i on pušio dok je bio dete i da se nije na to "navukao". Kaže kako nije siguran koliko je tradicija stara, ali se seća da je i njegov deda o tome pričao. Hoze Ribeirinja, pisac i istraživač koji je objavio knjigu o lokalnoj tradiciji kaže da nije poznato odakle ovaj običaj potiče, ali da bi mogao da ima veze sa "buđenjem" prirode.

Kurir.rs/Odditycentral.com

Foto: Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track