EVROPA MENJA SISTEM NAPLATE PUTARINA: Naplatne rampe i vinjete odlaze u istoriju, evo kako će se ubuduće plaćati!
Foto: Dragana Udovičić

velike promene

EVROPA MENJA SISTEM NAPLATE PUTARINA: Naplatne rampe i vinjete odlaze u istoriju, evo kako će se ubuduće plaćati!

Planeta -

Direktor Hrvatskih auto-puteva Boris Huzjan izjavio je da se na nivou čitave Evropske unije priprema promena sistema naplate korišćenja auto-puteva.

“U kontekstu razvoja modela naplate putarine za sve vrste vozila, važno je istaći da je predlogom nove direktive Evropskog parlamenta planirano da se u skoroj budućnosti plaća putarina po modelu pređene deonice autoputa, a ne naplata za određen period korišćenja”, izjavio je Huzjan, za Jutarnji list. Kako kaže, takav sistem već postoji u Hrvatskoj. Za elektronsku naplatu putarina koristila bi se mobilna tehnologija sa standardizovanim digitalnim kutijama u svakom vozilu. Time bi nestale naplatne rampe i kilometarske kolone ispred njih.

Cene bi se određivale na osnovu emisije ugljen-dioksida. Vozila s nultom emisijom imala bi obvezni popust od 75 posto. Prihodi od putarina trebali bi da se usmeravaju u infrastrukturu. Period uvođenje novog sistema bilo bi do 2023. za kamione, a do 2027. za ostala vozila.

Namera je, kako naovdi, unaprediti postojeći sistem naplate putarine a studija će pokazati koji je oblik elektronskog sistema naplate najpogodniji za autoputeva, uvažavajući nove tehnologije.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto Dragana Udovičić/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) VOZIM JA AUTOPUTEM, A U SUSRET MI IDE HELIKOPTER! Nije laž, nije san, ovo se stvarno desilo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track