NISMO SAMI? Procurili novi detalji o izvoru misterioznih signala iz svemira!
Foto: Foto: Wikimedia Commons/UTE KRAUS/CC BY 2.5

zagonetne poruke

NISMO SAMI? Procurili novi detalji o izvoru misterioznih signala iz svemira!

Planeta -

Brzi radio signali ili FRBs prvi put su otkriveni 2007. godine, a od tada su registriovani sve zajedno 18 puta, s tim da se samo jedan od tih signala ponavljao nekoliko puta. Nakon što je prvi signal otkrio australijski teleskop Parker, naučnici su analizirali signal koji se ponavlja da bi pokušali da ustanove odakle dolazi i šta ga proizvodi.

Signali su izrazito jaki iako traju vrlo kratko, između 30 mikrosekundi i 9 milisekundi, a oslobađaju neverovatno veliku količinu energije, ekvivalentnu onome što naše Sunce oslobodi tokom jednog dana. Kao njihov izvor, prošle godine je detektovana patuljasta galaksija udaljena više od tri milijarde svetlosnih godina, a sada su naučnici otkrili još stvari o neuobičajenim uslovima u kojima se rađaju signali.

"Signali su izrazito polarizovani, i dolaze iz okoline koja sadrži izrazito jako magnetsko polje. Takođe, signale smo detektovali na višoj frekvenciji nego do sada. Kada radio talasi prolaze kroz magnetsko polje dolazi do njihove 'rotacije', pojave poznate kao Faradajev efekat ili rotacija. Rotacija je jača što je jače magnetsko polje, a za ove signale je najjača ikada izmerena. To nam ukazuje da signali dolaze iz dva potencijalna izvora: ili iz blizine masivne crne rupe ili pak iz moćne nebule, interstelarne magline ili oblake prepune vodonika, helijuma i drugih joniziranih plinova u kojima se rađaju zvezde", piše u studiji koju je objavio naučni časopis Priroda.

Ali, i to otvara nova pitanja jer ako je reč o izvoru bliskom crnoj rupi, kaže Džejson Hesels sa Univerziteta u Amsterdamu, nije jasno kako bi takva crna rupa uopšte mogla da egzistira unutar patuljaste galaksije.

"Što se direktnog izvora tiče, smatramo da je reč o pulsaru, neutronskoj zvezdi koja emitiuje elektromagnetsko zračenje", rekao je Hesels. Slažu se da radio signali dolaze iz vrlo neuobičajenih uslova, gde se menjaju vrlo jaka i vrlo slaba magnetska polja, što ih je sve nagnalo da razmišljaju o blizini crne rupe.

Naučnik Višal Gajar, koji radi na projektu SETI (potraga za vanzemaljskom inteligencijom), napomenuo je da ne treba odmah isključiti mogućnost da signal dolazi od vanzemaljaca, tj. od inteligentnog života iz dubokog svemira.

"Trudimo se da pratimo kako se svojstva pražnjenja menjaju kroz vreme, da bismo shvatili koja je hipoteza tačna - ona da je reč o neutronskoj zvezdi pored crne rupe, ili o neutronskoj zvezdi unutar nebule", kaže Hesels.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Wikimedia Commons/Ute Kraus

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RUSIJA U ŠOKU, ŠTA JE OVO IZNAD MOSKVE?! Oblaci ili vanzemaljci?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja