(VIDEO) BIO JE NAJMODERNIJI I NAJBRŽI: Olupina najvećeg broda duhova krije neverovatne stvari
Foto: Shutterstock

Raj za ronjenje

(VIDEO) BIO JE NAJMODERNIJI I NAJBRŽI: Olupina najvećeg broda duhova krije neverovatne stvari

Planeta -

Njaveći "brod duhova" koji leži u Truk laguni, u Mikroneziji, i dan danas krije neverovatne, gotovo netaknute predmete, a čudesna sudbina odvela ga je sa vrha u svojoj klasi, bukvalno do dna.

Izgrađen 1930. Heian Maru je najpre prevozio putnike. Sa enterijerom u "starom engleskom" stilu, smatrao se jednim od najinovativnijih brodova kad je reč o dizajnu u to vreme, sa veoma visokim standardima u opremanju salona, biblioteke, pisarnice i raskošnom trpezarijom.

Na svom prvom putovanju, postavio je rekord u brzini na trans-pacifičkoj liniji, na putu za Sijetl.

U to vreme mediji su javili da dolazak ovog broda treba tumačiti kao gest dobre volje i prijateljstva japanskog biznisa. Vlasnici broda su otvorili Heian

Maru za javnost i dopustili da skoro 15.000 posetilaca obiđe brod. Zainteresovanih je bilo toliko da su stotine ljudi koji su stajali u redovima morali dabudu odbijeni.

foto: Wikipedia

Međutim, ovaj prijateljski brod pretvoren je 1941. u glavnog snabdevača japanskih podmornica i postao je sastavni deo 6. podmorničke flote.

Tome je prethodio niz političkih događaja koji su obeležili istoriju ovog broda.

Američki predsednik Ruzvelt je 26. jula 1941. godine naredio zamrzavanje kompletne japanske imovine u SAD. U tom trenutku Hijan Maru je bio na putu za Sijetl, te je bio prisiljen da provede 2 dana 150 milja udaljen od Kejp Fleterija dok nije dobio garanciju da neće biti zaplenjen kada dospe u američke vode.

foto: YouTube prtscr / Black Manta Photography

Drama na brodu posebno se odvijala među putnicima, uglavnom Jevrejima koji su izbegli iz ratom zahvaćene Evrope. Takođe, brodu je odbijena dozvola da istovari tovar sirove svile u vrednosti od milion dolara, i tek nakon što je sa pret različitih strana stigla potvrda da roba pripada američkim biznismenima, dozvoljen je istovar.

foto: YouTube prtscr / Black Manta Photography

Svi putnici su iskrcani u Sijetlu, uključujući i mnoge koji su krenuli za Vankuver. Novi diplomatski skandal usledio je kada je po povratku za Japan, stiglo naređenje da se svi putnici pre ukrcavanja, i žene i muškarci, skinu do gole kože i pretresu. Brod je poslednji put napustio Sijetl 4. avgusta 1941. godine.

Ubrzo po povratku u Japan, brod je transformisan u vojno plovilo, te je na njega postavljeno mornaričko naoružanje, reflektori i daljinometar.

foto: YouTube prtscr / Black Manta Photography

Tokom operacije Heilstorm, Heian Maru je bio usidren oko 500 jardi od obale ostrva Dublon. Nakon više gađanja i promašaja, brod je konačno pogođen američkim torpedima 18. februara i nakon eksplozije i požara potonuo na dubinu od 36 metara.

foto: YouTube prtscr / Black Manta Photography

Danas je najveći potopljeni brod u Truk laguni koja broji oko 45 olupina zbog čega je poznata kao raj za ronioce.

Na ovom brodu se mogu naći, između ostalog, podmornički navigacioni i napadački periskopi koji leže jedan pored drugog, Tu je nakon toliko godina, savršeno očuvana sijalica, gumene čizme, bombe, medicinski pribor, porcelansko posuđe, kao i sake u očuvanim flašama.

Ironično, japanski Kandži simbol koji se nalazi tačno ispod pramčanog topa, u prevodu znači mir.

Kurir.rs

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track