(VIDEO) DAN KADA JE KRALJICA TREBALO DA UMRE: Nesuđenog atentatora tretirali neozbiljno zamalo da uspe iz drugog pokušaja
Foto: Reuters

ŠOKANTNO

(VIDEO) DAN KADA JE KRALJICA TREBALO DA UMRE: Nesuđenog atentatora tretirali neozbiljno zamalo da uspe iz drugog pokušaja

Planeta -

Bivši policajac tvrdi da je kraljica Elizabeta skoro ubijena tokom posete Novom Zelandu.

Kristofer Džon Luis, tada 17, pridružio se gužvi koji su gledali monarha kako prolaze tokom diplomatskog putovanja. Naoružan puškom kalibra 22, pucao je u kraljicu Elizabetu dok je izlazila iz Rols Rojsa u Dandinu na južnoj obali Novog Zelanda. Metak je prošao pored njene glave i parada se nastavila, a prisutna masa nije upoznato sa onim što se upravo dogodilo. Bivši policajac Dandina, Tom Luis, tvrdio je da je policija pokušala da prikrije napad iz 1981. godinu. On u svojoj najnovijoj knjizi "Sneško i kraljica" kaže: "Nikad nećete dobiti prave podatke o tome. Dodije je prepravljen i mnogi lažni podai se nalaze u njemu. "

Murai Henan, nekadašnji advokat bivšeg ubice, rekao je da on nije optužen za izdaju, jer je policija dobila naređenje od "gore". Rekao je: "Činjenica da je pokušaj atentata na kraljicu pokušan na Novom Zelandu, ali da je to bio politički vruć kolač. "Mislim da je vlada uzela u obzir da je napadač bio malo proglup i da je imao teško detinjstvo, tako da je dobio lakšu kaznu". Nakon osam ispitivanja, Luis je bio optužen za posedovanje vatrenog oružja i pucanje javnom mestu.

On je tada rekao: "Osećao sam da se uplašila, a da bi problemi Novog Zelanda mogli biti konačno izneti u javnost a još bolje ako se se njima pozabavila kraljica”. On je osuđen na tri godine zatvora i kasnije navodno upućen na godišnji odmor u Autrsaliji na račun poreskih obveznika.

U 31. godini je trasirao put kojim je kraljica trebala da prođe prilikom posete 2005. godine, ali ga je policija sprečila. 1997. godine, dok je čekao suđenje za ubistvo žene i otmicu njenog deteta, Luis je izvršio samoubistvo.

Kurir.rs/Daily star

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track