PRITISNUO POGREŠAN TASTER I SAD SE OSEĆA GROZNO: Radnik koji je napravio ogromnu uzbunu na Havajima dobio otkaz!
Foto: Reuters

KRAJ JEDNE KARIJERE

PRITISNUO POGREŠAN TASTER I SAD SE OSEĆA GROZNO: Radnik koji je napravio ogromnu uzbunu na Havajima dobio otkaz!

Planeta -

"Bojala sam se da ću umreti, da će moja deca umreti. Nije bilo ništa što sam mogla da uradim. Bila sam na mestu gde nisam imala prijatelje, nisam imala sklonište u blizini. Pa sam samo sedela u autu i pitala se je li ovo kraj", priča Šeris Karlson, koja je u subotu poslovno boravila u Honoluluu, kad je dobila poruku da prema Havajima leti balistički projektil.

Hiljade stanovnika dobilo je uznemirujuću poruku oko 8.07 sati, a mnogi od njih su još bili u krevetima.

"Na Havaje je poslata balistička raketa, smesta potražite zaklon. Ovo nije vežba", pisalo je.

Za samo par trenutaka nastao je pravi haos.

foto: Reuters

Šef službenika koji je pritisao pogrešan taster, Vern Mijagi, rekao je da se radnik "oseća grozno" što je uzbunio javnost.

"On se oseća užasno, nije to namerno uradio. Bila je to greška, jako mu je žao", rekao je penzionisani general Mijagi dodajući da radnik nije bio ni svestan šta je uradio dok na službene mobilne telefone nisu počele da stižu poruke upozorenja. Iako je rekao da će zbog svega biti pozvan na obaveštajni razgovor, kasnije su vlasti saopštile da je dobio otkaz.

Mijagi je rekao kako je, kad je dobio poruku, prvo pomislio da se radi o grešci, jer su tenzije sa Severnom Korejom na niskom nivou.

"Kim Džong-un razgovara s Južnom Korejom. Nije bilo tenzija koje će podstaći lansiranje rakete", kaže Mijagi ističući da prihvata odgovornost za grešku.

"Preduzećemo mere da se ovo više ne ponovi, zaključio je Mijagi.

Testiranje poruka za uzbunjivanje prvi put posle Hladnog rata, na Havajima je počelo u novembru prošle godine, posle pojačanih tenzija sa Severnom Korejom.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track