(VIDEO) PUTIN BEZ DLAKE NA JEZIKU: Komunizam je vrlo blizak hrišćanstvu, a ima i svog sveca!
Foto: EPA/Alexey Nikolsky

što misli to i kaže

(VIDEO) PUTIN BEZ DLAKE NA JEZIKU: Komunizam je vrlo blizak hrišćanstvu, a ima i svog sveca!

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin uporedio je komunizam sa hrišćanstvom, a telo Vladimira Iljiča Lenjina u Mauzoleju sa poštovanjem moštiju svetaca.

„Sada ću da kažem nešto što se možda nekome neće dopasti, ali ću izneti svoje mišljenje. Kao prvo, vera nas je uvek pratila, ona je jačala kada je našoj državi, našem narodu bilo posebno teško. Bile su posebno teške godine borbe za veru, kada su ubijali sveštenike, rušili hramove. Međutim, istovremeno je izgrađivana nova religija.

Komunistička ideologija je vrlo bliska hrišćanstvu, u stvari — sloboda, ravnopravnost, bratstvo i pravednost — sve se to nalazi u svetim spisima. Šta je kodeks graditelja komunizma? To je sublimacija, to je primitivni izvod iz Biblije, ništa novo oni nisu izmislili“, rekao je Putin u intervjuu za film „Valam“, čiji je deo prikazan u emisiji „Vesti nedelje“ na televiziji „Rusija 1“.

Prema njegovim rečima, u vreme militantnog ateizma sveštenstvo je iskorenjivano, a crkve uništavane, ali je istovremeno nova religija stvorena.

„Komunistička ideologija veoma je slična hrišćanstvu. U stvari sloboda, jednakost, bratstvo i pravda- sve to se nalazi i u Svetom pismu“, objasnio je ruski predsednik. Predsednik Rusije je uporedio odnos komunista prema Lenjinu sa poštovanjem svetaca u hrišćanstvu.

„Pogledajte, Lenjina su položili u mauzolej. Kako se to razlikuje od moštiju svetaca za pravoslavce, uopšte za hrišćane? Kada mi govore da u hrišćanstvu nema takve tradicije, kako nema — idite na Svetu Goru, pa pogledajte tamo. Tamo ima svetaca, a ima ih i ovde, kod nas“, rekao je Putin.

„U suštini, ništa novo tadašnja vlast nije izmislila, ona je samo prilagodila pod svoju ideologiju nečemu što je čovečanstvo već davno izmislilo“, dodao je ruski lider. Dramatična istorija Valamskog manastira povezana je sa formiranjem ruske države, rekao je Putin.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto EPA/Alexey Nikolsky

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OVO SU PUTINOVI ANĐELI U MINI SUKNJAMA: Kadetkinje od kojih zastaje dah

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track