DUG STAR 150 GODINA: 400.000 Francuza traži od Rusije 53 milijarde evra, evo i zašto
Foto: Profimedia

Vreme leči stara dugovanja

DUG STAR 150 GODINA: 400.000 Francuza traži od Rusije 53 milijarde evra, evo i zašto

Planeta -

Mnogi Francuzi u svom posedu imaju drevne obveznice još iz vremena Aleksandra II kada se caristička Rusija istim zaduživala kako bi otplatila izgradnju svoje čuvene železnice.

Danas, unuci onih koji su 1867. videli priliku za ulaganje i pozajmljivali novac i zlato u zamenu za menice izrazili su želju da im se taj novac i vrati. Ruska vlada zatrpana je zahtevima grupe koja broji čak 400.000 Francuza koji insistiraju na svojim potraživanjima više od 100 godina posle pozajmice.

Kada se vrednost obveznica izmeri današnjim novcem stoji da bi Rusija trebalo da isplati oko 53 milijarde evra, tvrde francuski mediji.

Mnogi Francuzi koji su 1867. finansirali rusku železnicu uspeli su da iskeširaju svoje obveznice u vreme pre Oktobarske revolucije i dolaska Vladimir Lenjina na vlast 1918. Mnogi ipak nisu bili te sreće, jer je komunistička vlada odbijala da plaća dugove carističke Rusije.

Sreća izgleda ne služi ni njihove potomke jer su 1997. Ruska federacija i Francuska postigle dogovor kojim se potvrđuje da su svi dugovi izmireni. Ipak, oni ne odustaju, pa uprkos tome privatnim merama zahtevaju "svoje".

Nije potrebno naglašavati da je takva transakcija nemoguća i da Ruska federacija neće ispuniti takve zahteve kao što nijedna druga država ne bi.

Kurir.rs/Russia insider

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track