TILERSON ZAPRETIO KIMU: Nastavi s ovakvom politikom i napašćemo te!
Foto: Reuters, Fonet/AP

BEZ USTEZANJA

TILERSON ZAPRETIO KIMU: Nastavi s ovakvom politikom i napašćemo te!

Planeta -

VANKUVER - Državni sekretar SAD Reks Tilerson upozorio je da bi Severna Koreja, ako ne odluči da pregovara o svom programu nuklearnog naoružanja, koje predstavlja sve veću opasnost po SAD, mogla da izazove vojni odgovor.

"Mi svi treba da budemo veoma trezveni i realni u ovoj situaciji", rekao je Tilerson na pitanje da li Amerika treba da bude zabrinuta zbog mogućnosti rata.

On je istakao da je Severna Koreja nastavila da napreuje u svom nuklearnom oružanom programu kroz termonuklearne testove i napredak u oblasti interkontinentalnih balističkih raketa.

"Moramo da prepoznamo da je pretnja sve veća i da ukoliko Severna Koreja ne odabere put saradnje, diskusije, pregovora, onda će ona sama pokrenuti tu opciju", rekao je on.

foto: Reuters

Njegova beskompromisna poruka usledila je posle skupa u Vankuveru, kom je prisustvovalo 20 zemalja koje su bile na strani Amerike tokom Korejskog rata 1950-1953, a u vreme kada se pojavio skepticizam među saveznicima po pitanju iskrenosti Pjongjanga u nedavnom otpočinjanu diplomatskog odnosa sa saveznicom SAD Južnom Korejom.

Tilerson je naglasio da administracija predsednika SAD Donalda Trampa traga za diplomatskim rešenjem u nuklearnom sporu, ali i dodao da Severna Koreja tek treba da se pokaže kao "kredibilan pregovarački partner". On je, kako se navodi, odbio da odgovori na pitanje da li Bela Kuća razmatra ograničenu vojnu akciju protiv zvaničnog Pjongjanga, a povodom navoda medija da su neki u Trampovoj administraciji zagovarali tu ideju.

Uprkos oštrom stavu Vašingtona i odlučnosti da nastavi da vrši pritisak na Severnu Koreju, Tramp pokazao otvorenost za pregovore sa Pjognjangom, u odgovarajućim okolnostima. Posle niza uvreda i pretnji koje je mesecima razmenjivao sa liderom Severne Koreje Kin Džong Unom, Tramp je u intervjuu prošle nedelje rekao da bi njih dvojica mogli da imaju pozitivan odnos.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track