(VIDEO, FOTO) TAJNE SA SEVERA: Ovih 10 slučajeva proganja Evropu i teško da će ikad biti rasvetljeno
Foto: Profimedia

od antike do danas

(VIDEO, FOTO) TAJNE SA SEVERA: Ovih 10 slučajeva proganja Evropu i teško da će ikad biti rasvetljeno

Planeta -

Iako mislimo da sve znamo o nečemu, gotovo uvek ima više stvari koje ne znamo. Da li je u pitanju nerešen zločin, nezamisliv prizor ili čudne stvari koje padaju sa neba, ponekad jednostavno nema objašnjenja za neke pojave.

Na ovoj listi nalazi se deset misterija iz severne Evrope koje treba rešiti. Nadamo se da će jednog dana to moći da se učini, naročito na onim mestima gde bi to moglo da zadovolji porodice onih koji su bili žrtve još uvek nerešenih zločina.

1. 10. Duplo ubistvo u Linkopingu

foto: Profimedia

Ana-Lin Svenson (56) i školarac Muhamed Amuri (8) su šetali ulicom u Švedskoj 2004. kada su iznenadno, jedno za drugim, napadnuti od strane nepoznatog lica nožem. Dečak je izdahnuo na licu mesta, a žena je podlegla povredama u bilnici. Iako je policija imala na umu jednog mentalno pomerećenog čoveka kao osumnjičenog, ubistvo i posle skoro 14 godina nije rešeno, niti obećava da će ikad biti.

9. Ljubičasti mulj u fjordu Lingen

foto: Printscreen YouTube

U avgustu 2015. ribolovci u severnoj Norveškoj primetili su čudan fenomen u

vodi: gust, ljubičasti mulj koji je prekrivao milione kubika vode i ometao ih u pecanju. Prva pomisao je bila da je mulj potekao od mrtvih jegulja, ali kako ni posle skoro 3 godine to nije potvrđeno, uzrok ove pojave i dalje ostaje misterija.

8. Gde je zamak Beverina?

Estonci su napali zamak Beverina u 13. veku i naselili se na jezeru pored njega na jednu noć. Sledećeg dana, međutin, Estonci su ih napali i proterali nazad. Prava misterija je pak lokacija na kojoj se nalaze zamak i jezero. Zamak je pomenut 16 puta u Henrijevim hronikama, ali njegove geografske koordinate nikad nisu locirane.

7. Šta se desilo sa grenlandskim Vikinzima?

U septembru 1408, dvoje mladih se obrelo na Grenlandu i tamo se venčalo, budući da ih je oluja nanela na ovo ostrvo dok su putovali iz Norveške na Island. Oni su ostali da žive na ostrvu zajedno sa Vikinzima, koji su tu već bili naseljeni. Nedugo posle ovoga pak gubi se svaki trag Vikinzima na ovom ostrvu. Kada su se Evropljani u 18. veku vratili na Grenland, našli su samo njihove ostatke. Postoji 3 teorije zašto su oni nestali (zahlađenje vremena usled klimatskih promena, erozija zemljišta i nedostatak drveća koji su uzrokovali poteškoće pri pravljenju brodova i želja za povratkom na teritoriju koju su originalno naseljavali), ali nijedna od njih nije potvrđena, tako da se i ovo može okarakterisati kao misterija.

6. Švedske sfere

Stanovnici jednog sela u Švedskoj su 2016. godine posvedočili čudnoj pojavi. Dok su oni radili na svojim farmama, odjednom je sunce postalo tamno i postalo je moguće direktno pogledati u njega. Osim toga, pojavile su se i male crne sfere koje su se kretale ka suncu, od kojih je jedna, prema svedočenu jednog čoveka, čak pala na zemlju. Nikad nije otkriven uzrok ove pojave.

5. Ulfberhtovi mačevi

U moru nejasnoća koje se vezuju za Vikinge, jedna stvar već vekovima intrigira arheologe, a to su čuveni Ulfberhtovi mačevi. ono što najviše fascinira u vezi sa njima je njihova čistota. Čistiji su od bilo kog mača, ne samo iz tog perioda, već i dosta kasnije, i nalik su na moderne čelične mačeve. Čelik je pak počeo da se proizvodi tek 800 godina kasnije, između 1600. i 1800. godine.

4. Ubistvo Ajli Kliki Sari

Sedamnaestogodišnja devpojčica iz Finske misteriozno je nestala 1953. godine. Ona je izašla da se vidi sa drugaricom, i kada su se rastale, jedan komšija ju je video kako pešači više od kilometar dalje od njene kuće. Njeno telo je pronađeno nekoliko nedelja kasnije u obližnjoj šumi sa kaputom vezanim preko njene glave i muškom čarapom pored. Više osumnjičenih je bilo u opticaju, uključujući pastora, grobara (devojčica je pomagala u lokalnoj crkvi) i policajca, ali ubica nikada nije pronađen.

3. Drevni danski lavirint

Prošle godine pronađen je drevni lavirint u Dnaskoj koji je imao 5 redova ograde unutar sebe koji su zatvarali svaki od ulaza. Naučnicima nije jasno zašto je lavirint ovako prijektovan i čemu je originalno služio. Pretpostavlja se da je bio korišćen kao hram za nekakve rituale vezane za sunce, ali još istraživanja treba da se uradi da bi se to potvrdilo.

2. Misterija kratera Kali

Pre više od 7.000 godina, veliki meteorit se razmio u zemljinoj atmosferi i neki njegovi delovi su pali na estonsko ostrvo Sarema. Oni su načinili 9 kratera na ovom ostvrvu, od kojih je najintrigantniji onaj najveći. Za njega se veruje da je služio u svrhe antičkih kultova i da su se u njemu žrtvovale životinje, čemu idu u prilog kosti koje su pronađene u njemu. Dalju istragu, pa i potvrdu ovih pretpostavki, ometa veliki hrast koji ne dozvoljava da se u vodu, koja se i dalje zadržala u krateru, zađe dublje od 4 metra.

1. Požar na Skandinavskoj zvezdi

U aprilu 1990. putnički brod Skandinavska zvezda koji je putovao iz Osla ka Danskoj se zapalio i 159 ljudi je poginulo. Gust dim, kao i nemogućnost posade da komunicira sa ljudima (pretežno turistima) na njihovom maternjeg jeziku je sprečila putnike da se domognu izlaza i spasu se. Sumnjalo se prvobitno da je neki piroman na svoju ruku podmetnuo požar, zatim se pojavila sumnja da su dva zaposlena radnika na brodu slučajno izazvala tragediju, ali je prošle godine utvrđeno da nijedna od ovih pretpostavki nije utemeljena i pravi razlog još nije utvrđen.

Kurir.rs/Listverse.com

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja