BIO JE DRUGI NAJMOĆNIJI ČOVEK AMERIKE: Rokfeler je misteriozno umro, a onda je cela država počela da bruji o jednoj zgodnoj plavuši
Foto: Profimedia

IMAO JE PRLJAVU TAJNU

BIO JE DRUGI NAJMOĆNIJI ČOVEK AMERIKE: Rokfeler je misteriozno umro, a onda je cela država počela da bruji o jednoj zgodnoj plavuši

Planeta -

Nelson Rokfeler, nekadašnji potpredsednik SAD, umro je 20 minuta posle ponoći 26. januara 1979. godine od srčanog udara za svojim stolom u Centru Rokfeler, radeći na knjizi o svojoj umetničkoj kolekciji. Tako je bar glasila zvanična verzija.

Međutim, ispostavilo se da je on u trenutku smrti ležao na leđima, bez cipela, u tajnom apartmanu sa ženom mlađom od njega skoro 50 godina. Pošto je bio jedan od najuglednijih ljudi Amerike nije ni čudo što je Hju Morou, portparol porodice Rokfeler, saopštio drugačije.

Nelson Rokfeler i njegova žena Hepi u javnosti su bili srećan par. Naravno da niko nije hteo da se sazna da je poslednje trenutke života proveo sa 25-godišnjom plavušom Megan Maršak.

foto: Profimedia

Nažalost, istina je ipak izašla na videlo kad su mediji shvatili da se zvanična priča ne poklapa sa policijskim izveštajem. Ispostavilo se da je Morou bio maštovit, ali nemaran u stvaranju alternativne stvarnosti.

Nešto pre 11 sati uveče, 26. januara, Nelson Rokfeler se srušio u apartmanu u centru Menhetna. Zatečen je sa mladom plavušom, pomoćnicom Megan Maršak, s kojom je “nesumnjivo bio intiman”, kako je pisalo u policijskom izveštaju.

Ona je pokušala da ga spase i pozvala je prijateljicu, novinarku Pončitu Pirs, da joj pomogne. Pirs je na kraju pozvala policiju koja je zatekla Rokfelera još živog, ali na samrti. Hitna pomoć ga je prevezla u bolnicu, gde je prijavljen u 23.15, da bi smrt bila proglašena u 00.20.

Oko 40 minuta kasnije, Morou je objavio zvanično saopštenje porodice Rokfeler, tvrdeći da je Nelson imao srčani udar u 22.15 dok je radio na svojoj knjizi. Morou je tvrdio da je Rokfelera pronašao njegov šofer, koji je pozvao policiju, a nije ni pomenuo Megan Maršak.

Sledećeg jutra, mediji su shvatili da se neke stvari ne poklapaju između policijskog izveštaja i saopštenja porodice.

foto: Profimedia

Morou je potom objavio drugi izveštaj, priznajući da Nelson nije bio u kancelariji, već u stanu na Menhetnu, ali ponovo nije pominjao plavušu. Mediji su tražili još detalja, nakon čega je Morou izdao treće saopštenje, tvrdeći da je, eto, tek tada saznao da je mlada Rokfelerova pomoćnica bila s njim u stanu, da je ona zapravo pozvala Hitnu pomoć, da je to sve što je uradila i da je trenutno na putu van grada i zato nedostupna za komentar.

Uskoro se saznalo da je Rokfeler verovatno imao aferu s Maršak, jer je kupio stan na Menhetnu na njeno ime i opremio ga sopstvenim starim nameštajem i umetničkim delima. Njeni prijatelji su potvrdili da su ona i Rokfeler imali tajnu vezu, navodeći da je bila sponzoruša u potrazi za bogatim mužem.

Vremenom je skandal zamro i pažnja je preneta na novije vesti, iako su posledice ostale. Imena Rokfeler i Maršak su često pominjana u komičnim zapletima, a glavni medicinski islednik Njujorka je otpušten kada je ukazao da je Rokfeler umro tokom seksa.

Na kraju je Nelsonov unuk, 18-godišnji Stiven Rokfeler, javno priznao mogućnost afere ne bi li okončao glasine. Čak je rekao da se nada da je Megan Maršak usrećila njegovog dedu.

"Ne znam koja je tačno bila njena uloga, ali ako je bila u vezi sa dedom nadam se da je uradila najbolje što je mogla i da je doprinela njegovim uspesima", rekao je Stiven Rokfeler.

Kurir.rs/All that is interesting Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

10 činjenica o Rokfeleru koje niste znali, poslednja će vas posebno zapanjiti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track