ČEKA SE NAREĐENJE ZA NAPAD: Turska digla vojsku u stanje BORBENE GOTOVOSTI duž granice sa Sirijom
Foto: Reuters

RAT U NAJAVI

ČEKA SE NAREĐENJE ZA NAPAD: Turska digla vojsku u stanje BORBENE GOTOVOSTI duž granice sa Sirijom

Planeta -

ANKARA, MOSKVA - Granične jedinice Oružanih snaga Turske (TSK) na najvišem su stepenu pripravnosti za moguću akciju u Afrinu, u Siriji.

U pograničnu provinciju Hataj stiglo je već devet tenkova, a tamo su upućene nove jedinice oklopne tehnike, javlja Anadolija dodajući da "teroristi u Afrinu", misleći na kurdske jedince, predstavljaju "direktnu pretnju za graničnu bezbednost Turske".

List Vatan je, pozivajući se na vojne izvore, saopštio da će Turska upotrebiti avijaciju koja će gađati 149 ciljeva.

"Turska neće dozvoliti formiranje terorističkog koridora uz njenu granicu kao ni formiranje terorističke vojske. Biće preduzete sve potrebne mere predostrožnosti po tom pitanju", navodi se u saopštenju Saveta za nacionalnu bezbednost Turske (MGK), a povodom najave SAD da će obučiti oko 30.000 svojih saveznika iz sirijske milicije, među kojima su i kurdski borci, kako bi obezbeđivali sirijsku granicu.

foto: Wikipedia

Šef Generalštaba Turske Hulusi Akar je u Moskvi na konsultacijama

Šef Generalštaba Turske Hulusi Akar i šef Nacionalne obaveštajne službe Turske Hakan Fidan doputovali su u Moskvu, gde će razgovarati sa šefom Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerijem Gerasimovom o situaciji u Siriji, navodi se u saopštenju turskog vojnog resora.

Ankara je u koordinaciji sa Moskvom povodom moguće operacije turske vojske u sirijskom Afrinu, saopštio je šef diplomatije Turske Mevlut Čavušoglu.

foto: EPA/Focke Strangmann

Mevlut Čavušoglu: Ankara je u koordinaciji s Moskvom

"I mi i Rusija smo države-garanti (za rešavanje krize u Siriji) i koordiniramo akcije čak i ako imamo neke nesuglasice. Međutim, radimo zajedno, između ostalog i kada je u pitanju mešanje u Afrinu“, rekao je Čavušoglu za televiziju Si-En-En Turk. On je dodao da „Rusija ne treba da se brine zbog moguće operacije ili da bude protiv“.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Anadolija

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track