(VIDEO) SUPERDŽAMBO IPAK NASTAVLJA LET: Jedan ugovor za 36 novih aviona spasao Erbas A380 od gašenja
Foto: Youtube screenshot/Bloomberg

u zadnji čas

(VIDEO) SUPERDŽAMBO IPAK NASTAVLJA LET: Jedan ugovor za 36 novih aviona spasao Erbas A380 od gašenja

Planeta -

Kompanija Emirates objavila je danas sklapanje ugovora sa Erbasom za nabavku dodatnih 36 aviona A380 u ukupnoj vrednosti od 16 milijardi dolara, od čega je 20 sigurnih, a 16 opcija, saopštio je taj avio-prevoznik.

Erbas će isporuku letelica započeti od 2020. godine, kažu iz Emiratesa i dodaju: "Zajedno sa flotom A380 od 101 letelice, kao i već postojećom narudžbinom 41 aviona tog tipa, ova dodatna narudžbina znači posvećenost Emiratesa programu A380 pri čemu će u konačnom zbiru to biti 178 aviona ukupne vrednosti veće od 60 milijardi dolara".

Izvršni direktor kompanije Emirates Ahmed bin Saed Al Maktum i direktor prodaje kompanije Erbas Džon Lihi potpisali su danas memorandum o razumevanju u sedištu te avio-kompanije u Dubaiu.

Tim povodom Ahmed bin Saed Al Maktum naglasio je da A380 za Emirates predstavlja veliki uspeh, kao i da će neki od novonaručenih aviona biti korišćeni kao zamena u floti.

Iako je bilo reči o potencijalnom gašenju A380 programa, Ahmed bin Saed Al Maktum smatra da je ova narudžbina upravo spasila program.

O tome je bilo reči i na ovonedeljnoj konferenciji Erbasa povodom prezentovanja prošlogodišnjih rezultata poslovanja, gde je na pitanje novinara da li će program A380 biti ugašen ukoliko ne bude narudžbina od strane Emiratesa, direktor kompanije Fabris Brežije rekao da postoje i drugi potencijalni kupci i dodao: "Ipak, jasno je da su Emirati ključni za obezbeđivanje budućnosti programa i da pregovori sa tom avio-kompanijom traju".

Sa time je bio saglasan i Lihi, koji je naglasio da ukoliko kompanija ne uspe da sklopi ugovor sa Emiratesom jedina opcija jeste gašenje programa. Interesantno, on ubrzo odlazi u penziju i kao jedan od najuspešnijih prodavaca civilnih aviona u istoriji odjavio se na najspektakularniji mogući način.

Podsetimo, tokom 2017. godine Erbas je isporučio 718 letelica za 85 naručilaca, od čega broj isporučenih A380 iznosi 15.

Kurir.rs/Tangosix.rs

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja