OFANZIVA: Tramp udario na Putina!
Foto: EPA, Reuters

Žestoke optužbe predsednika SAD

OFANZIVA: Tramp udario na Putina!

Planeta -

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp optužio je Rusiju da pomaže Severnoj Koreji da se snabdeva i time krši međunarodne sankcije!

Šef Bele kuće je upozorio da je Pjongjang „svakim danom sve bliže“ sposobnosti da na Ameriku ispali raketu dugog dometa.

- Rusija nam ne pomaže kad je reč o Severnoj Koreji. Ono što nam Kina pomogne, Rusija to podrije. Drugim rečima, Rusija nadoknađuje Severnoj Koreji ono što Kina uradi - rekao je Tramp, što je njegov najoštriji napad na Rusiju od dolaska na vlast.

Predsednik SAD je odbio da odgovori na pitanje da li je uopšte počeo bilo kakvu komunikaciju sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, s kojim je razmenjivao uvrede i pretnje, što je pojačalo tenzije u regionu.

- Seo bih s njim za pregovarački sto, ali nisam siguran da bi to rešilo problem - rekao je Tramp, napomenuvši da raniji pregovori njegovih prethodnika sa S. Korejom nisu uspeli da obuzdaju Pjongjang. Tramp nije želeo da odgovori na pitanje da li SAD razmatraju mogućnost ograničenog napada iz predostrožnosti kako bi se Pjongjangu pokazalo da su SAD ozbiljne.

- Mi igramo veoma, veoma tešku igru - poker - u kojoj ne želite da otkrijete svoje karte.

Bezbednosni izvori navode da su ruski tankeri snabdeli Pjongjang gorivom najmanje tri puta proteklih meseci. Pjongjang se oslanja na uvezeno gorivo kako bi održala funkcionisanje posustale ekonomije. Predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je pohvalio Kim Džong Una kao „veoma pametnog političara“. Iz Kremlja je juče poručeno da su Trampove optužbe neosnovane.

Predsednik odgovorio doktoru

NE TREBA MI TERETANA

Tramp je rekao da mu teretana nije potrebna jer vežba „više nego što ljudi misle“ dok igra golf i trčkara po Beloj kući.

- Radim vežbe. Mislim - hodam, trčim od zgrade do zgrade. Mnogi idu u teretanu, vežbaju po dva sata. Viđao sam ja takve ljude, a onda im, kad napune 55 godina, zatrebaju nova kolena, novi kukovi. Ja tih problema nemam - rekao je Tramp dan nakon što je lekar Bele kuće Roni Džekson izjavio da on mora da smrša osam kilograma.

Kurir / E.K.

Foto: Reuters, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track