(VIDEO) DETALJI NOVE AMERIČKE STRATEGIJE ODBRANE: Severna Koreja tek na trećem mestu
Foto: profimedia-0162314547

promena

(VIDEO) DETALJI NOVE AMERIČKE STRATEGIJE ODBRANE: Severna Koreja tek na trećem mestu

Planeta -

Američka vojska stavila je u centar svoje nove nacionalne odbrambene strategije, objavljene u petak, suprotstavljanje Kini i Rusiji, što je poslednji u nizu signala promene američkih prioriteta nakon više od petnaest godina fokusiranja na borbu protiv islamskih militanata.

Strateški dokument, prvi te vrste od 2014., postavlja prioritete za američko ministarstvo odbrane koji bi trebali da se odraze na buduća izdvajanjima za odbranu.

Pentagon je verziju tog dokumenta na 11 stranica objavio u petak. Takozvana "nacionalna odbrambena strategija" predstavlja zadnji znak odlučnosti administracije predsednika Donalda Trampa da se pozabavi izazovima iz Rusije i Kine, uprkos Trampovom pozivu na poboljšanje odnosa sa Moskvom i Pekingom.

"Sve je jasnije da Kina i Rusija žele da oblikuju svet u skladu sa svojim autokratskim modelom - dobijanjem ovlaščenja za ulaganje veta na ekonomske, diplomatske i bezbedonosne odluke drugih zemalja", navodi se u dokumentu.

Elbridž Kolbi, zamenik pomoćnika ministra obrane za razvoj strategije i snaga, rekao je na brifingu za novinare da je Rusija puno drskija od Kine u svom korišćenju vojne sile.

U dokumentu se među glavnim prioritetima Pentagona takođe spominje Severna Koreja i navodi potreba fokusiranja američke raketne odbrane protiv pretnje iz Pjongjanga, koji je osim nuklernog oružja nagomilao arsenal biološkog, hemijskog i konvencionalnog naoružanja.

Takođe se navodi da islamski militanti i dalje predstavljaju pretnju.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track