(VIDEO) ERDOGAN: Počela vojna operacija u Afrinu, sledeći je Manbij
Foto: AP /Lefteris Pitarakis

ofanziva na kurdsku enklavu

(VIDEO) ERDOGAN: Počela vojna operacija u Afrinu, sledeći je Manbij

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je počela vojna operacija pod nazivom "Maslinova grana" u sirijskom regionu Arfin, koji je pod kontrolom Kurda.

"Operacija u Arfinu je de fakto počela na terenu. Posle nje će slediti Manbij", kazao je on.

Erdogan je rekao da će sledeća meta biti sirijski grad Manbij, zapadno od Eufrata, koji su kurdske snage uz podršku SAD 2016. povratile od ekstremista Islamske države (ID).

I turski premijer Binali Jildirim izjavio je danas da su turski avioni počeli vazdušnu ofanzivu na Afrin, enklavu sirijskih Kurda na severozapadu Sirije.

"Od ovog trenutka, naše hrabre Oružane snage počele su vazdušnu ofanzivu kako bi eliminisale Kurdsku radničku partiju (PKK) i elemente takozvane Islamske države u Afrinu", rekao je Jildirim.

Izveštači na tursko-sirijskoj granici javljaju da su primetili najmanje pet aviona kako lete ka Afrinu, kao i konvoj autobusa za koje se pretpostavlja da prevoze sirijske opozicione borce. Kako se navodi, u tom konvoju su i kamioni sa mitraljezima.

Jedinice za zaštitu naroda (YPG) su kurdske paravojne formacije koje su u savezu sa SAD u borbi protiv Islamske države, ali ih Ankara smatra terorističkim.

Kurir.rs / Tanjug, Beta

Foto: AP /Lefteris Pitarakis

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI : OVO SU tri snažne poruke Vučića Srbima na Kosovu i Metohiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track